AVAS anunta ca pana la sfarsitul anului vrea sa scape de cele 17 institute de cercetare pe care le mai are in portofoliu. Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, intentioneaza sa le privatizeze rapid, fara sa mai tina cont de legislatia specifica institutelor de cercetare.

Conform acesteia, cumparatorii ar trebui sa fie obligati prin contractul de privatizare sa continue activitatea de cercetare specifica, sa pastreze expertii si personalul calificat.

Practic, la o licitatie pentru un institut ar trebui sa fie hotaratoare oferta tehnica si nu cea referitoare la pret.

Aceste clauze au fost introduse in legislatie dupa zeci de privatizari in urma carora institutele au sucombat, cumparatorii nefiind interesati decat de achizitionarea terenurilor si eventual a arhivelor, multe dintre ele de interes national. Razvan Orasanu are insa un alt punct de vedere.

El sustine ca, din cele 17 institute la care AVAS mai are actiuni, 12 se bazeaza doar pe veniturile din inchirierea spatiilor pe care le detin. 5 obtin venituri preponderent din cercetare, dar, desi realizeaza profit, au datorii acumulate in timp de ordinul milioanelor de RON.

Orasanu ataca dur patronatele si sindicatele din cercetare care au reclamat la Guvern, Presedintie, Politie, Parchet, SRI „realizarile AVAS" in distrugerea cercetarii.

„Cum pot unii oameni sa sustina ca apara cercetarea in Romania, referindu-se la asa-zise institute de cercetare care obtin intre 70 si 95% din venituri din alte activitati in afara cercetarii, mai cu seama din inchirieri de spatii?

Actul normativ existent favoriza asociatiile salariatilor, prin grila de precalificare. Din experienta de pana acum, acesti cumparatori nu au investit in cercetare, iar imobilele au fost in continuare folosite pentru inchiriere, spre profitul unor persoane fizice.

Nu am sa las institutele de cercetare, unde AVAS este actionar majoritar, prada unor rechini imobiliari care se folosesc de asociatiile salariatilor pentru a-si atinge scopurile.

De asemenea, nu voi lasa acesti rechini imobiliari sa dezinformeze publicul larg, spunand ca un institut al modei, de pilda, cum este IMOD, care obtine 95% venituri din chirii, ar trebui privatizat dupa legislatia specifica institutelor de cercetare, ca si cum acolo s-ar studia mecanica cuantica, iar in lipsa lui, cercetarea in Romania s-ar prabusi", a declarat Orasanu.

De cealalta parte, Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Cercetare-Dezvoltare, spune ca Orasanu bate campii. "In portofoliul AVAS nu mai sunt 17 institute de cercetare, ci 32. Apoi, referitor la institutele care traiesc preponderent din chirii, aceasta este opera AVAS-ului, nicidecum a cercetatorilor.

Diminuarea activitatii de cercetare si concedierea celor mai buni specialisti au fost decizii luate de directorii institutelor numiti de AVAS. Aceasta institutie a avut permanent un reprezentant in consiliile de administratie, fara acordul caruia inchirierile de spatii nu ar fi fost posibile", explica Minea.

Referitor la exemplul ales de Orasanu, IMOD, acesta nu traieste din chirii, ci din microproductie, iar vanzarea lui este profitabila nu pentru ca cercetarea in domeniul modei ar fi inutila, ci pentru ca institutul are sediul la doi pasi de Ateneul Roman, intr-o zona in care metrul patrat de teren sare de 1.000 de euro, sustine liderul sindical.

"Pe lista inutilitatilor intocmita de seful AVAS sunt Institutul de Tehnica de Calcul - ale carui rezultate au fost premiate la multe saloane, Master-ul - un institut ai carui specialisti n-au nici o vina ca directorul a dispus taierea standurilor de proba si vinderea lor la fier vechi, Institutul National de Autovehicule

Rutiere - care are ghinionul sa fie taman in curtea intreprinderii Autocamioane Brasov, a omului de afaceri Niculaie, CASSTIL - singurul institut din Romania acreditat pe bani europeni pentru testarea jucariilor - si multe altele, zicem noi, folositoare", a declarat Minea.

Citeste articolul complet in Gandul