Agentia americana de informatii, CIA, a plonjat in incertitudine dupa demisia fortata a directorului sau, Porter Goss, la mai putin de doi ani de la preluarea functiei si intr-un moment in care moralul agentilor sai este la cote joase.

Omul care primise misiunea sa reformeze CIA a demisionat vineri, spunand ca gestul sau "va ramane un mister". Nici presedintele George W. Bush nu a dezvaluit motivele plecarii lui Goss, dar sambata Casa Alba a calificat drept "absolut fals" zvonul ca directorul CIA pierduse increderea liderului de la Washington.

Totusi, marile ziare americane stiu ele ce stiu. "Goss, impins spre iesire" Ð titra Washington Post, in vreme ce New York Times sustine ca directorul CIA a demisionat "sub presiune". Oficiali cu rang inalt din administratia americana au dezvaluit ca Bush a decis sa-l inlocuiasca pe Goss inca de acum cateva luni.

Doua nume revin cu insistenta in acest scenariu: John Negroponte, atotputernicul director al serviciilor secrete americane (in subordinea caruia se afla Goss), si generalul Michael Hayden, expert in spionaj, fost sef timp de sase ani la supersecreta Agentie Nationala de Securitate (NSA).

Hayden este dat ca succesor potential la carma CIA.

Tensiunile dintre Negroponte si Goss au aparut inca din septembrie 2004, cand, abia instalat in functie, acesta din urma declara ca directorul CIA ar trebui sa aiba acces direct la presedinte. Or, acest privilegiu ii apartinea lui Negroponte.

Neintelegerile s-au accentuat cand Negroponte a incercat sa mute multi analisti ai CIA la Centrul National de Contraterorism, recent creat.

Adevarul este ca directorul demisionar nici nu s-a bucurat de prea multa simpatie printre subalterni, in special printre agentii sub acoperire, care au parasit in numar mare CIA in ultimii doi ani. Auzind ca Goss pleaca, mai multi ofiteri si-au exprimat satisfactia.

Bilantul lui Goss este mai degraba modest.

Osama bin Laden n-a fost prins, in schimb CIA s-a trezit implicata intr-un urias scandal de scurgeri de informatii. Iar criticile dure legate de zborurile si inchisorile secrete din Europa se prea poate sa fi insemnat picatura care a umplut paharul.