Recomandarea Comisiei Europene in privinta datei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana este probabil cel mai important eveniment ce ar putea influenta bursa in perioada imediat urmatoare dar si pe termen mediu. Saptamana va fi deasemenea marcata de ajustarile de preturi in urma majorarilor de capital - ca in cazul TLV, sau ca urmare a distribuirii de dividende - cazul SIFurilor.

Ne asteptam asadar la doua saptamani destul de tulburi in ce priveste formarea unui trend clar, urmate in eventualitatea unui raspuns pozitiv din partea Comisiei de un trend ascendent pe termen mediu.

Recomandarea Comisiei Europene asteptata pentru 16 mai nu prea mai este de mult tratata ca o necunoscuta ci mai degraba este vazuta ca o confirmare a asteptarilor majoritatii romanilor. Faptul ca increderea este atat de mare poate sa faca cu atat mai periculoasa eventualitatea unui raspuns negativ oricat de improbabil ar parea acesta.

Cand acelasi gen de recomandare a fost facuta de Comisia Europeana in 2003, Bursele din Ungaria si Cehia au avut o evolutie care poate parea neobisnuita . Perioada de doua saptamani premergatoare anuntului dar in mod surprinzator si perioada de o saptamana, cel putin, care a urmat, au fost caracterizate de o volatilitate sporita si un trend usor descendent.

Este imposibil de spus cu certitudine daca decizia Comisiei a avut acest efect sau a fost o pura coincidenta, cert este ca dupa publicarea Recomandarii indicii celor doua burse au inceput, dupa o perioada de ajustare, sa creasca mai hotarat in cazul Cehiei si destul de sovaielnic in Ungaria.

Evident ca situatia in parte a fiecarei tari are deasemenea o importanta majora in determinarea trendului iar bulgarii sunt poate primii care resimt asta, avand in vedere ca in cazul lor data aderarii nu este nicidecum atat de "sigura" ca in cazul Romaniei.