Peste 60 la suta dintre romani nu simt nevoia sa inteleaga ce activitati desfasura Securitatea inainte de 1989 sau sunt indiferenti fata de acest subiect, releva un sondaj de opinie prezentat luni de Biroul de Cercetari Sociale. Cat priveste lustratia, doar 50 la suta dintre romani ar dori ca legea sa intre in vigoare imediat.

Romanii au in general o atitudine contradictorie in ce priveste fosta Securitate. In timp ce 50 la suta dintre cei chestionati au spus ca nu simt nevoia sa inteleaga ce activitati desfasura Securitatea inainte de 1989 iar 13 la suta s-au declarat dezinteresati, 64 la suta cred ca Securitatea a reprezentat ceva negativ pentru societate.

In plus, marea majoritatate (72 la suta) crede ca Securitatea nu a facut politie politica ci doar a fost subordonata PCR, iar vinovati de ororile comunismului sunt cei care au avut functii in partid (opinie impartasita de 52% dintre romani) si nu securistii (31%).

Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate - 63% - sunt de acord ca toate arhivele PCR si ale Securitatii sa fie publice, postate pe internet si oricine sa aiba acces la ele, fara prea multa birocratie.

Impotriva acestei propuneri se declara 12% dintre repondenti, iar pentru 19 procente dintre romani acest fapt este indiferent.

Cat priveste lustratia, 50% dintre romani ar dori ca legea sa intre in vigoare imediat si doar 14% dintre cei chestionati opteaza pentru aplicarea ei dupa terminarea mandatului celor aflati in acest moment in functii.

In schimb, 28% dintre intervievati nu stiu, iar 8% considera ca legea lustratiei nu ar trebui sa intre in vigoare niciodata.

In ceea ce priveste efectele legii lustratiei, 43% dintre intervievati sunt de parere ca ele vor fi pozitive pentru tara si 23% pozitive pentru propria persoana, in timp ce doar 8% cred ca vor fi negative pentru tara. Totusi, 47% dintre romani considera ca legea lustratiei nu va avea nici un efect pentru ei.

Romanii nu cred ca presedintele Traian Basescu doreste sa se inconjoare de serviciile secrete pentru a-si instaura o dictatura personala asa cum a fost scris in presa de mai multe ori.

In acest sens, 30% dintre cei chestionati au fost de parere ca afirmatia este in mare parte falsa, 23% au raspuns ca ea este in mare parte adevarata, 9% - total adevarata, in timp ce 21 % o considera total falsa.

De asemenea, 31% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca afirmatia unor analisti potrivit careia serviciile secrete il controleaza pe Traian Basescu si acesta nu poate face nimic fara aprobarea lor este in mare parte falsa.

Cate 20% dintre subiectii sondajului BCS cred ca afirmatia este in mare parte adevarata, respectiv total falsa. Doar 8 procente sunt total convinsi ca serviciile il controleaza pe seful statului.

Pe de alta parte, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta PNL-PD ar obtine 49,2 la suta din voturi, PSD- 19,6%, PRM - 12, 1%, PNG - 7,1%, UDMR- 5,9%.

Sondajul Biroului de Cercetari Sociale, intitulat "Securitatea si serviciile secrete", a fost realizat in perioada 26 aprilie-4 mai, pe un esantion de 1.047 de persoane, in varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei