Cartea lui Enoh, scrisa probabil in sec. II sau I i.H. si descoperita in Etiopia in 1773, este una dintre cele mai vechi marturii mistice existente si cel mai important text al corpusului pseudoepigrafic biblic. Pomenita in Zohar si in Epistola Sf. Iuda, cartea aceasta a exercitat o puternica influenta asupra ganditorilor evrei si crestini, inclusiv asupra autorilor Noului Testament.

Cateva teme familiare precum: introducerea raului in lume de catre „ingerii cazuti", epoca mesianica, Noul Ierusalim, Invierea si Judecata de Apoi sunt numai cateva dintre ele. Bogatia de detalii si simbolismul folosit de patriarhul Enoh in descrierea viziunilor sale legate de ingeri si demoni, de cerurile si iadurile din lumea de dincolo sunt egalate doar de Revelatia Sf. Ioan.

In ciuda caracterului sau fragmentar, Cartea lui Enoh poate fi considerata expresia clara a trairii si cunoasterii mistice din timpul Vechiului Testament cu consecinte de netagaduit si in vremea celui Nou. (Alexandru Anghel)

Din aceeasi colectie:

Manuscrisele de la Marea Moarta | Evanghelii Gnostice | Cartea lui Enoh |

Despre autor:

Intrucat partile ce alcatuiesc aceasta carte au date diferite, problema paternitatii lor se pune in mod firesc. Autorul partilor cu cea mai mare vechime a fost un evreu care a trait in nordul Palestinei, in tara lui Dan, la sud‑vest de Hermon, in apropierea cursului superior al Iordanului.

Cat despre autorii celorlalte trei scrieri din care este compusa Cartea lui Enoh („Vedeniile din vis", „Cartea luminatorilor ceresti", „Pildele") nu cunoastem decat ceea ce se poate dedu­ce din punctul de vedere religios ce se regaseste in acestea.

Unii autori sustin ca in ciuda lipsei de unitate in privinta autorului acesteia, totusi exista o uniformitate potrivit careia toate cartile au fost scrise de hassidimi („piosii" sau „sfintii"), sau de catre succesorii acestora, fariseii.

Alti critici afirma ca partile originale ale cartii provin din cercurile saduchee, si ca obiectivul special al cartii a fost acela de a aduce o reforma a calendarului. Asocierea cartii cu personajul Enoh este un element ce ar putea sustine acest argument, caci Enoh a trait 365 de ani (Gen.5,21-23), acesti ani corespunzand cu numarul de zile din anul solar.