Intrat relativ recent in politica, drept candidat la viitoarele alegeri (2009) pentru Parlamentul din Liban, cu o platforma in care si-a sustinut, printre altele, opozitia fata de Rezolutia Consiliului de Securitate ONU 1559/2004, care impune dezarmarea organizatiei teroriste Hezbollah, Mohamad Ali Awdi are prieteni in Parlamentul Romaniei.

Si-a activat acesti prieteni, pentru a face lobby pe langa „Saptamana Financiara", in scopul realizarii unui interviu care sa ii retuseze imaginea, pe care o considera serios sifonata dupa articolul „Secretele famigliei Awdi".

Oana Ionita, asistenta parlamentarului Nicolae Paun (Partida Rromilor), presedintele Comisiei Camerei Deputatilor pentru drepturile omului, l-a sunat pe colegul nostru Radu Tudor, utilizand formula „Oana Ionita, de la Comisia pentru drepturile omului", cu rugamintea de a realiza un interviu „reparator" cu Mohamad.

Radu Tudor spune ca dna Ionita i-a confirmat ca demersul sau in favoarea dlui Mohamad are acceptul dlui deputat Paun. Oana Ionita i-a trimis lui Radu Tudor chiar o solicitare oficiala, in scris (pe mail), iar colegul nostru a indrumat-o catre autorul articolului.

Fata de acesta din urma, asistenta presedintelui Comisiei pentru drepturile omului a negat ca in demersul sau ar fi fost implicat si deputatul Paun.

La interviu, Mohamad s-a prezentat spasit, cerandu-si scuze pentru amenintarile perorate duminica, 30 aprilie, la sediul SFin. Chiar a pretins ca a ezitat sa se prezinte din nou aici, de teama sa nu fie arestat. Ne-a promis ca va obtine un certificat medical care sa ateste ca este sanatos mintal, pentru a contrazice afirmatiile, verbale si scrise, ale fratiilor sai Hassan si Mehdi.

Publicam in continuare esenta interviului pe care ni l-a acordat Mohamad Awdi.

Mohamad, ce ai de spus acum despre continutul site-ului tau? Admiti ca te-ai pronuntat in sustinerea organizatiei teroriste Hezbollah?

Vreau sa stergeti numele meu din dreptul cuvantului terorism. Am fost foarte suparat cand am vazut articolul, am vrut sa te dau in judecata. Nu mai fac proces, e mai bine sa discutam, sa explic. Nu am nimic de-a face cu asa ceva. Eu nu am nimic impotriva Rezolutiei Consiliului de Securitate 1559, doar vreau sa se aplice treptat. Daca spun ca sunt pro-Rezolutie, risc sa fiu asasinat.

Dupa ce fratele meu, Jamal Awdi, a fost arestat in Siria 4 zile, acuzat ca este pro-american, m-am lasat convins de un tanar jurnalist, Samer Zouehid, ca e mai bine sa spun asa, ca resping Rezolutia 1559. Altfel, nu as fi avut nicio sansa cu candidatura mea, Hezbollah nu m-ar fi lasat in pace.

Ai fi putut, totusi, sa adopti o pozitie mai putin transanta, moderata, fata de Rezolutia 1559. Sa afirmi, asa cum o faci acum, ca te pronunti pentru aplicarea treptata.

Recunosc ca am gresit, chiar iau in considerare alternativa retragerii din politica. Ultimul cuvant il astept de la Consulatul Statelor Unite la Bucuresti. M-am consultat cu domnul Brian Dalton, de la Consulat si el mi-a spus sa asteptam, sa se linisteasca apele.

Dar ce are de spus Consulatul SUA din Bucuresti despre candidatura ta in Liban?

Eu sunt cetatean american si vreau sa ma supun legilor americane. Candidatura mea e posibila numai daca se aproba de sus, chiar de la Condoleezza Rice. Altfel, risc sa mi se retraga cetatenia.

Ai mai scris pe site ca esti asociat in Miami Group...

Asta e o chestie veche, pe care am uitat sa o modific. Eu am fost asociat cu fratii mei, dar de mult lucrez singur. Nu-mi place sa mi se spuna ce sa fac (cand, ulterior, Mohamad ne-a sunat din biroul dnei notar Cristina Tatomir, am concluzionat ca Mohamad nu mai este, poate, asociat formal cu fratii sai, dar faptic asocierea functioneaza).

Ce parere ai despre faptul ca fratii tai, Hassan si Mehdi, au declarat ca esti instabil psihic?

Cred ca s-au referit la faptul ca eu vreau sa fac politica, lucru cu care ei nu sunt de acord.

Articol integral in Saptamana Financiara