Sambata, 29 aprilie. Hassan Awdi anunta ca „asa ceva nu poate sa apara"

Hassan Awdi afla ca in „Saptamana Financiara" va fi publicat un material care il vizeaza. Dintr-un spot TV, spune el. Face rost de numarul de telefon mobil al directorului editorial al publicatiei, Gabriela Vranceanu Firea, si o apeleaza.

Dna Firea nu poate raspunde si isi roaga o colega sa sune la numarul (necunoscut, atunci) de pe care a fost apelata. Hassan Awdi transmite ca a aflat ca un ziarist de la „Saptamana Financiara" a scris sau a dat la televizor ceva despre el.

Si ca respectivul ziarist spune ca l-ar fi cautat doua saptamani, ceea ce „este fals". Cere sa i se spuna exact ce s-a scris. Daca e bine, e OK, a spus Hassan, daca e rau si neverificat, se supara foarte tare.

(Comentariu: este evident ca, in jurul orei 14.00, cand a facut afirmatiile de mai sus, Hassan Awdi nu cunostea continutul articolului din SFin - nu stia daca e „bine sau rau". Pe de alta parte, sustine ca sussemnatul as fi afirmat ca l-am cautat doua saptamani.

Or, am precizat doar in articol - spre finalul acestuia - ca l-am contactat pe Hassan Awdi cu 10 zile inainte de publicare. Asadar, trebuie ca stia din alta parte de afirmatia sussemnatului. De unde, daca nu de la Dan Clement, directorul de marketing al Rodipet, prin intermediul caruia s-a purtat discutia cu fratii Hassan si Mehdi Awdi?

Deci Hassan stia ca l-am contactat, dar a afirmat ca n-am facut-o, intr-un context care i-a servit la propria demascare...).

Fara sa astepte raspunsul la solicitarea de a afla „exact" ce s-a scris, inainte de publicare (raspuns pe care nu era obligatoriu sa-l primeasca, dar pe care, intr-un gest de curtoazie, i l-as fi oferit personal. Daca as fi avut ocazia, dar n-am avut-o, pentru ca, atunci cand l-am putut apela, la numarul lui Hassan Awdi a raspuns mesageria), Hassan Awdi o apeleaza neincetat pe dna Firea.

O apeleaza si dupa ce citeste intregul articol (la tipografie sau de pe Internet). Suna chiar si in timp ce prezentatorul de stiri al Antenei 1 transmitea Observatorul. Dna Firea ii transmite urmatorul mesaj prin SMS: „Acesta este un numar privat. Va rog sa nu ma mai deranjati.

Daca aveti o problema de etica profesionala, vorbiti cu reporterul in cauza. In Romania, presa este independenta. Ca director editorial, nu practic cenzura. O seara buna!". Lamurirea si rugamintea sunt de prisos, Hassan insista - cu apeluri si mesaje:

„Domnisoara Firea. Cu tot respectul pentru dumneavoastra. Libertatea presei nu inseamna ca domnul editor Robert Veress scrie informatii false. De ce nu m-a contactat pentru a verifica? Libertatea inseamna calomnie? Acceptati asta pentru dumneavoastra? Acum, noua metoda profesionala este sa acuzi orice arab de pe Pamant de terorism? Va rog sa va constrangeti editorul sa respecte oamenii".

In jurul orei 20.00, Hassan Awdi raspunde la apelul redactorului-sef al „Saptamanii Financiare", Radu Preda. Incepe un lung monolog al americano-libanezului, intins pe durata a circa 30 de minute.

In esenta, Hassan Awdi il acuza pe sussemnatul de luare de mita pentru publicarea articolului (acuzatie pigmentata de „dulcegarii" antisemite) si, in ciuda faptului ca i s-a comunicat ca revista e tiparita, repeta obsesiv: „Asa ceva nu poate sa apara!". Mai mult, Awdi a cerut ca autorul articolului sa fie concediat luni, la prima ora.

Duminica, 30 aprilie. Mohamad Ali Awdi face scandal la sediul SFin

Zi aparent calma. Abia spre seara detoneaza „bomba": Mohamad Ali Awdi (fratele lui Hassan si Mehdi, care si-a declarat sustinerea pentru organizatia terorista Hezbollah pe propriul site de Internet) isi face aparitia la sediul SFin, insotit (spun martorii) de mai multi ciraci.

Cu o falca in cer si alta-n pamant, Mohamad il ameninta cu moartea pe un asistent manager care habar nu avea despre ce era vorba. Cere sa vorbeasca cu autorul articolului si accepta cu greu adevarul ca, la acea ora si in acea zi, nimeni din personalul redactional nu se afla la sediu.

Contactat in legatura cu acest incident, Hassan Awdi se dezice de fratele sau, pretinzand ca acesta este instabil psihic.

Luni, 1 mai. Rodipet cenzureaza difuzarea SFin

„Saptamana Financiara" nu e de gasit in chioscurile Rodipet, care este principalul difuzor de presa din Romania. Explicatia este ca cea mai mare parte a tirajului publicatiei noastre a fost sechestrat la sediul Rodipet, din dispozitia patronatului, deranjat de articolul „Secretele famigliei Awdi".

Pentru aceasta, avem dovezi scrise si declaratii ale martorilor (angajati Rodipet), probe pe care le-am prezentat si Clubului Roman de Presa.

SFin protesteaza energic fata de acest flagrant abuz al conducerii Rodipet, printr-un comunicat remis agentiilor de presa, Clubului Roman de Presa, Agentiei de Monitorizare a Presei, precum si prin sesizari remise mai multor autoritati ale statului: Presedintie, Guvern, Ministerul de Interne, AVAS, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

AMP reactioneaza prompt, condamnand „actul de cenzura indreptat impotriva publicatiei ".

Marti, 2 mai. Angajatii Rodipet sunt terorizati

Incepe prigoana impotriva angajatilor care au dat declaratii SFin si televiziunilor Antena 1 si 3.

Un angajat suspectat ca se afla printre „tradatori" este chemat la administratia Rodipet, unde i se spune ca a fost recunoscut in imaginile televizate (in ciuda faptului ca acestea acopereau profilul vorbitorilor) si i se cere sa dea o declaratie in fata unui avocat, prin care sa nege ceea ce colegii sai declarasera presei.

Altora li se comunica mutarea iminenta in alte compartimente din cadrul firmei si chiar li se transmite ca, de aici incolo, daca vor sa mai manance o paine, sa o ceara de la „Saptamana Financiara". CRP decide audierea reprezentantilor SFin si ai Rodipet, in legatura cu incidentul produs luni si reclamat de SFin.

Articol integral in Saptamana Financiara