Carte Verde va intra in RCA

de Costel Stroescu     Saptamana Financiara
Luni, 8 mai 2006, 0:00De anul viitor, asigurarea tip Carte Verde, obligatorie pentru autoturismele care ies din tara, va disparea. Aceasta va fi inglobata in asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA, al carei tarif va creste corespunzator.

Ideea unificarii RCA cu Carte Verde a fost vehiculata inca din 2004, insa actorii de pe piata au respins implementarea masurii inca din 2005. Unul dintre motivele invocate atunci a fost lipsa unei baze de date comune a firmelor de asigurari pentru a putea identifica autoturismele care nu au RCA. Totusi, odata cu apropierea integrarii, masura devine inevitabila.

Granitele Uniunii largite se suprapun cu granitele noastre de nord si est, iar teritoriul Romaniei devine spatiu comunitar. In aceste conditii, trebuie sa armonizam legislatia tarii noastre cu legislatia comunitara. In plus, baza unica de date a fost realizata recent, iar acum se fac probe pentru a elimina erorile.

Daune de milioane de euro
De fapt, este vorba mai degraba de o extindere a valabilitatii asigurarii RCA interne in tarile membre ale Sistemului „Carte Verde". Aceasta inseamna ca asiguratorii romani trebuie sa-si asume raspunderea pana la limitele minime obligatorii din tara unde are loc un eventual accident.

Limita de raspundere minima obligatorie nu se refera la suma minima de la care incep sa se plateasca despagubiri (de exemplu, in acest moment in Romania suma este de 100 RON), ci la limitele de raspundere superioare minime obligatorii care sunt acoperite printr-o polita de asigurare obligatorie (de exemplu, in Germania limita de raspundere minima obligatorie pentru daune materiale este 500.000

euro, iar pentru vatamari corporale - de 2,5 milioane euro/ victima, respectiv 7,5 milioane euro/ accident, indiferent de numarul persoanelor vatamate).

Sunt si tari din UE, cum ar fi Franta, Luxemburg sau Belgia, unde nu exista limite superioare ale despagu-birilor, nici pentru daune materiale, nici pentru vatamari corporale.

Facilitati pentru masinile vechi
Pentru a atenua socul provocat de majorarea tarifelor RCA dupa inglobarea asigurarii de tip Carte Verde, mai multe companii intentioneaza sa ofere gratuit asigurarea tip Carte Verde pentru posesorii de autoturisme vechi care nu ies din tara nici in prezent. Altfel spus, vor aparea diferentieri ale tarifelor intre proprietarii de masini noi si posesorii de Dacii din anii ’80, de exemplu.

Asigurarea Carte Verde este o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate.

De asemenea se acorda despagubiri si pentru eventualele cheltuieli facute de asigurat in procesul civil.

Articol integral in Saptamana Financiara


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


121 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by