Generalul care a pus la punct programul de ascultare fara mandat a convorbirilor a mii de cetateni americani, Michael V. Hayden, este alesul presedintelui George W. Bush pentru a prelua conducerea CIA, a anuntat ieri, consilierul pentru Securitate Nationala de la Casa Alba.

Consilierul Stephen Hadley a tinut sa precizeze ca Hayden „va raspunde direct in fata presedintelui Bush, nu a lui Rumsfeld", al carui apropiat este considerat generalul. Mai mult, pentru a nu „militariza" conducerea CIA (cel mai mare serviciu de informatii civil al SUA), actualul director adjunct, un amiral, va fi plasat in alta functie.

Totusi, asigurarile lui Hadley palesc insa in fata avalansei de opinii negative la adresa numirii, vazuta ca o incercare a Pentagonului - ce controleaza deja jumatate dintre agentiile din Comunitatea de Informatii a SUA si 80 la suta din bugetul in domeniu - de a „inghiti" de facto CIA, supusa unor presiuni

uriase dupa esecurile legate de 11 septembrie 2001 si armele de distrugere in masa ale Irakului.

Pe de o parte, republicanii se tem de intarirea pozitiei secretarului Apararii, Donald Rumsfeld, cu care Hayden impartaseste aceeasi viziune strategica de „a inlocui forta pe campul de lupta cu informatia si precizia".

De cealalta parte, democratii se arata scandalizati de numirea lui Hayden, omul care a justificat permanent necesitatea programului de ascultare a convorbirilor americanilor si nu a oferit explicatiile cerute de congresmeni, in ciuda unei foarte bune relatii anterioare cu acestia, atipica pentru multi militari.

Pana si pentru presedintele republican al Comisiei de Informatii din Camera Reprezentantilor, Peter Hoerska, eventuala audiere a lui Hayden „va deveni un prilej de dezbatere asupra programului de supraveghere antiterorista, nu asupra reformarii CIA, asa cum ar trebui".

In fine, Washington Post se teme de faptul ca, in ciuda convergentelor de opinii, Rumsfeld si Hayden s-ar putea certa in chestiunii organizatorice, cum au mai facut-o in trecut, iar generalul de aviatie se va dovedi incapabil sa reformeze CIA, formata adesea din barbati albi, cu tample carunte, multi dintre ei veterani ai Razboiului

Rece. In ultimul sau discurs in calitate de sef al CIA, Porter Goss, tocmai le spunea unor studenti ca agentia trebuie sa recruteze din toata varietatea de culturi a SUA, pentru a nu risca sa dispara sufocata de propria cultura de grup.

Or, presa americana a ultimelor zile a citat numerosi agenti anonimi care s-au plans de politicile de personal ale lui Goss.

Ca fost atasat militar la Sofia, cand se plimba in civil sa traga cu urechea la ce spun militarii pe strazi si prin trenuri, lui Hayden i-ar fi foarte greu sa se descotoroseasca de colegii sai de generatie intr-ale spionajului, lasa sa se inteleaga Washington Post.

Citeste articolul complet in Gandul