Expertii ucraineni si cei georgieni s-au intilnit ieri la Tbilisi pentru a discuta iesirea simultana a celor doua tari din Comunitatea Statelor Independente

Decizia celor doua state portocalii de a iesi impreuna din CSI face parte din calendarul integrarii in NATO. Atit Ucraina, cit si Georgia spera sa primeasca summitul NATO de la Vilnius, din noiembrie, invitatia de a adera la Alianta Nord-Atlantica.

Or, invitatia nu poate veni atita timp cit cele doua state sint membre ale unei organizatii de securitate colectiva, asa cum este CSI, formata dupa caderea URSS din statele fostului bloc sovietic. Decizia de a iesi din CSI este determinata si de atitudinea ostila a Moscovei dupa victoria fortelor democratice in cele doua state.

Kremlinul a impus imediat sanctiuni: a decis brusc ca vita-de-vie din Georgia si vacile ucrainene nu mai intrunesc criteriile de calitate cerute de consumatorii rusi. Mai mult, „razboiul gazelor" a demonstrat clar Georgiei si Ucrainei ca Rusia nu urmareste decit sa-si pastreze controlul economic si politic asupra statelor care s-au desprins din defuncta Uniune Sovietica.