Dezagregarea natiunii irakiene este in plina desfasurare. Violentele continue au dus la un gen de "purificare etnico-religioasa", cu mii de refugiati care isi parasesc locuintele si cauta adapost in zone in care grupurile lor sunt majoritare.

Din acest motiv, SUA au inceput sa vehiculeze tot mai mult propunerea de impartire a tarii in trei regiuni autonome - siita, kurda si sunnita - pentru a se tine seama de situatia din teritoriu si a evita razboiul civil, care ar duce oricum la divizare, dar pe calea armelor, releva cotidianul italian "La Stampa", intr-o corespondenta de la New York.

Sangeroasele evenimente din ultimele zile sunt elocvente pentru situatia din Irak la mai bine de trei ani de la declansarea invaziei americane.

Trei masini-capcana, care au explodat la Bagdad, au ucis patru persoane, iar o a patra, detonata in orasul sfant siit Karbala, a facut 21 de morti si zeci de raniti. La aceasta se adauga ciocnirile izbucnite la Bassra, dupa doborarea unui elicopter britanic, actiune soldata cu moartea a cinci militari ai Londrei.

In plus, zecile de cadavre sunt adunate saptamanal de pe strazi, majoritatea celor ucisi cazand victime operatiunilor de purificare etnica. Potrivit estimarilor vicepresedintelui irakian Adil Abdul-Mahdi, violentele sectare au constrans circa 100.000 de familii sa-si paraseasca locuintele, in 90% din cazuri fiind vorba de siiti.

Asociatia invatatilor musulmani sustine ca aproximativ o mie de familii sunnite au fost nevoite la randul lor sa fuga din zonele mixte din Bagdad.

Divortul amiabil, preferabil razboiului civil

Aceste informatii care amintesc de situatia din Balcani, dar si necesitatea de a gasi o cale de iesire pentru interventia militara americana l-au determinat pe senatorul american democrat Joseph Biden sa propuna impartirea Irakului. Biden este membru al Comisiei pentru afaceri externe, a sprijinit razboiul din Irak si este un posibil candidat la alegerile prezidentiale din 2008.

In aparitii publice si in articole de presa, Biden a propus sa se urmeze exemplul Bosniei: Irakul sa ramana oficial unit, sub un guvern federal, care sa se ocupe de politica externa si apararea granitelor, dar tara sa fie impartita in trei.

Siitilor le-ar reveni sudul, kurzilor nordul, iar sunnitilor centrul, in conditiile in care Bagdadul ar fi zona federala aflata sub protectie internationala. Resursele petroliere ar fi de asemenea impartite, sunnitilor revenindu-le 20 la suta din castiguri, deoarece regiunea lor nu poseda zacaminte petroliere.

Citeste articolul complet in EVZ