Acutizarea divergentelor cu liberalii ii determina pe liderii democrati sa se gandeasca serios la un eventual divort, lucrul luat in calcul si de PNL, unii liberali vorbind despre o posibila trecere in opozitie.

Desi, oficial, pedistii sustin ca nu se pune problema ruperii protocolului de functionare al Aliantei D.A., in interior, in cadrul unor sedinte restranse, sau la intalnirile nocturne de la restaurante, pedistii vorbesc serios despre incetarea raporturilor de colaborare cu actuala conducere a liberalilor.

Scenariile luate in calcul sunt multe si difera in functie de taberele care le imagineaza. Unul dintre ele se refera la ruperea intelegerii cu PNL, in actuala formula de conducere, pe fondul unei divizari a acestei formatiuni politice. Potrivit surselor, un rol important in aceasta schema il are consilierul prezidential Theodor Stolojan.

„Daca va reusi sa rupa din PNL o parte semnificativa si, alaturi de el, se va afla Mona Musca, Raluca Turcan si alti parlamentari importanti ai partidului, atunci noi ne vom departa de actuala conducere a PNL", sustin sursele.

Scenariul prevede ca Stolojan si gruparea sa sa fie recunoscuti de PD drept parteneri si continuatori ai PNL in cadrul Aliantei.

Liderii democrati ar urma sa anunte, asa cum a facut si presedintele Traian Basescu, ca premierul Calin Popescu Tariceanu si ceilalti membrii ai conducerii liberale nu sunt cei cu care s-a semnat protocolul Aliantei si ca, de fapt, Stolojan si gruparea sa reprezinta pentru ei un partener legitim.

In aceasta varianta, PD si gruparea Stolojan vor continua la inceput sa functioneze sub sigla Aliantei D.A., care va fi revigorata, si dupa o anumita perioada se va face fuziunea mult dorita de presedintele Basescu.

In cazul in care acest proiect se va dovedi realizabil, PD va pune umarul la caderea Cabinetului Tariceanu. Fie prin votarea unei motiuni de cenzura depusa de Opozitie, fie prin retragerea ministrilor democrati din guvern, asa cum a facut la finalul anilor ‘90 pentru a-l schimba pe premierul de atunci, Victor Ciorbea.

PD isi va putea explica votul prin atacurile repetate ale PNL la adresa presedintelui Basescu si prin faptul ca cei care conduc acum partidul nu doresc respectarea programului de guvernare al Aliantei. In ambele situatii, presedintele Basescu ar urma sa numeasca un alt premier, care va fi cu siguranta, spun unii, Theodor Stolojan.

Schimbarile ar putea cuprinde si PD. Cei care se ocupa de scenarii vorbesc de posibilitatea ca presedintii Emil Boc si Adriean Videanu sa renunte, dupa raportul de tara, la functiile de la varful PD, pentru a reface si relansa imaginea partidului.

Renuntarea l-ar propulsa in fruntea partidului pe Vasile Blaga, ministrul de Interne, care va face echipa cu Theodor Stolojan in fruntea Aliantei D.A., formula ce va conduce, dupa fuziune, si viitorul partid Dreptate si Adevar.

O alta varianta de lucru ar fi pastrarea formei actuale a Aliantei D.A., dar fara prezenta lui Calin Popescu Tariceanu in structurile sale sau in Guvern. Sursele sustin ca seful statului si alti membri din conducerea PD cred ca fara el atmosfera din Alianta s-ar imbunatati considerabil.

Citeste articolul complet in Gandul