Puterea de cumparare a scazut dramatic in primul trimestru din acest an: salariul mediu net pe economie a crescut cu doar doi RON (0,24%), in luna martie fata de ianuarie, in timp ce inflatia din aceasta perioada a fost de 1,48%.

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), salariul mediu net pe economie a fost, in ianuarie, de 826 RON, iar in martie de 828 RON, cu o scadere intermediara pana la 767 RON in februarie. Iar inflatia lunara - media tuturor scumpirilor - a fost de 0,5%, ajungand in martie pana la 1,48%.

Ceea ce inseamna ca romanii au fost nevoiti sa suporte cresterile permanente de preturi din primele trei luni ale acestui an, dispunand de venituri salariale aproximativ egale cu cele de la inceputul anului. De-a lungul anului trecut, salariul mediu net a avansat cu 103 RON, de la 723 RON, cat a fost in ianuarie 2005.

Cauza: scumpirea utilitatilor

Liderii confederatiilor patronale nu vad deloc cu ochi buni aceasta evolutie.

Presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, ne-a declarat: "Aprecierea fara o baza economica solida a monedei nationale, dublata de scumpirea utilitatilor, a adus tot mai multe domenii din industria romaneasca in situatia ca sunt mai putin rentabile, ceea ce se repercuteaza direct in veniturile salariatilor din acele

ramuri. Din pacate, populatia si contribuabilii suporta consecintele descresterii economice". Liderul industriasilor considera ca intre politicile BNR si ale guvernului "exista contradictii care au dus la stagnarea cresterilor in industrie, fapt care s-a reflectat, in primul rand, in salariile oamenilor".

Scaderea puterii de cumparare va continua

De cealalta parte, liderii salariatilor care suporta in mod direct majorarile succesive de preturi considera ca situatia din primele trei luni ale anului in curs reflecta un fenomen cu care romanii se confrunta anual: erodarea puterii de cumparare.

Premisele pentru urmatoarele luni nu sunt deloc imbucuratoare, fiind de asteptat ca pana la sfarsitul anului trendul sa fie in continuare unul descendent. "Salariile au stagnat pentru ca nu exista un mecanism de indexare periodica a salariului minim, prin care sa se realizeze o relativa corectie a decalajelor care apar.

Guvernul impreuna cu angajatorii si sindicatele nu au reusit inca sa creeze o astfel de solutie", ne-a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedintele confederatiei Cartel Alfa.

In opinia acestuia, este de asteptat ca, pana la sfarsitul anului, puterea de cumparare a romanului sa scada drastic, in conditiile in care preturile vor creste constant.

Citeste articolul complet in Adevarul