Ca cetateni europeni, romanii se pot bucura de libertatile ce stau la baza Uniunii. Putem deja sa depunem banii si sa ne imprumutam in strainatate.

La numai citeva luni pina la aderarea Romaniei cu drepturi depline la Uniunea Europeana, este firesc sa ne-ntrebam ce beneficii stau la dispozitia noastra ca urmare a aderarii. Unul dintre aceste beneficii decurge din libertatea de circulatie a banilor. Liberalizarea contului de capital si-a facut simtite din plin efectele pe piata romaneasca.

Accesul liber al strainilor la conturile din Romania a condus la un aflux fara precedent de valuta, leul s-a intarit si capitalurile au devenit mai ieftine. Piata creditului a ramas insa scumpa atit fata de statele vecine si cu atit mai mult fata de statele din „vechea" Europa. Daca strainii au liber la conturile bancare din Romania, si reciproca este valabila.

Teoretic, nimic nu ne impiedica sa deschidem conturi si sa ne imprumutam de la o banca din orice stat membru al Uniunii Europene.

Cu ochii pe dobinda vecinului

Desi dobinzile la credite au avut o tendinta evidenta de scadere in ultimii ani, pe fondul concurentei mari dintre banci si al unui proces de dezinflatie continua, romanii pot fi invidiosi pe vecinii lor europeni. Gratie unei inflatii mult mai scazute si unei piete bancare extrem de competitive, si dobinzile sint mai atractive. Depozitele in banci straine ofera randamente destul de mici.

Creditele, in schimb, sint mai ieftine. Cu legislatia bancara deja aliniata la legislatia Uniunii Europene si libertatea de circulatie a capitalurilor, romanii pot visa la dobinzi de 3-4% la euro pentru imprumuturi daca aleg sa contracteze un credit la o banca cu sediul in alta tara.

Pe piata bancara din Romania, chiar daca dobinzile vor mai scadea, ele nu vor ajunge foarte curind la nivelurile din UE. „Cine-si inchipuie ca, numai prin efectul integrarii, dobinzile vor scadea se insala.

Noi speram ca spre 2009, 2010, deja sa ne aliniem cu inflatia la tarile care merg cu clasa a treia in momentul de fata; media pe zona UE este o medie foarte buna, inflatia nu depaseste 2% si, normal, si creditele sint ieftine. In orizontul 2012-2014, cind speram ca leul se va topi in euro, normal ca si dobinzile se vor alinia", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Imprumutul afara e accesibil pentru bogati

Daca, teoretic, nimic nu impiedica romanii sa se imprumute la dobinzile mult mai avantajoase din spatiul UE, practic, aceasta libertate nu e la indemina oricui. In primul rind, pentru ca si acolo bancile cer garantii. „Este vorba despre o libertate care va ramine o perioada de timp nefolosita.

Obtinerea unui credit de la o banca straina este foarte dificila pentru persoanele cu venituri normale din Romania.

Citeste articolul complet in Cotidianul