UE incearca sa opreasca monopolul american asupra domeniilor de top. Desi au existat momente in care s-au inregistrat mai mult de 75 de domenii pe secunda, in mai putin de doua saptamani de la lansarea cu succes a domeniului .eu, Comisia Europeana a anuntat ca sistemul de inregistrare al domeniilor .eu a fost tinta profitorilor din interiorul si exteriorul Uniunii Europene.

De "Ziua Europei", institutiile europene au renuntat la domeniul ".int".

Comisia Europeana, organismul executiv al UE, a incredintat investigarea iregularitatilor si revocarea inregistrarilor ilegale directorului Eurid, Registrul European al Numelor Domeniilor de Internet.

Primele suspiciuni de abuzuri au fost semnalate saptamana trecuta de un numar de bloggeri, mai exact Bob Parsons, presedintele GoDaddy.com, o companie online americana. Mai multe publicatii online au atras atentia asupra a ceea ce ele numesc "un fiasco" al inregistrarilor domeniilor .eu.

"Comisia a adus aceasta problema in discutia Registrului, care analizeaza in momentul de fata legalitatea acestor actiuni", a raspuns purtatorul de cuvant al Comisiei, Andrew Boreham intrebarilor despre domeniul .eu.

"Daca investigatiile vor confirma ca detinatorii domeniilor au incalcat termenii de inregistrare, Registrul va putea revoca aceste inregistrari automat", se arata in declaratia purtatorului de cuvant al CE.

Eurid va trebui sa aplice regulamentul din 2002 care stabileste ca .eu este un asa-numit domeniu de top. Aceste reguli cuprinse in regulament dau posibilitatea revocarii domeniilor in cazul in care apar "inregistrari abuzive si speculante".

Patrick Linden, purtatorul de cuvant al Eurid, a afirmat ca nu este de acord cu criticile aduse care indica faptul ca s-au produs iregularitati. "Toti cei 1.500 de registrari sunt companii individuale care au indeplinit termenii inregistrarii. Bineinteles, exista posibilitatea ca un numar mare de companii sa aiba acelasi proprietar", a spus Linden.

Purtatorul de cuvant al Eurid a spus ca firmele care considera ca au dreptul de a folosi un domeniu care a fost luat de altcineva, se pot adresa curtii cehe de arbitraj printr-o procedura legala.

Istoricul .EU

Inregistrarea domeniilor .eu a cunoscut doua faze: prima, "sunrise period", intre 7 decembrie 2005 si 7 aprilie 2006, in care numele domeniilor a fost disponibil posesorilor care au stat 'la coada' inainte de 7 decembrie. In momentul in care au aplicat pentru domeniu .eu, acestora li s-au cerut documente care sa certifice ca s-au inregistrat inainte de 7 decembrie.

Cea de-a doua faza este cunoscuta sub denumirea de "land rush period" si a inceput luna trecuta, pe 7 aprilie. Domeniile .eu sunt disponibile pentru toata lumea. Cei care nu au putut sa demonstreze ca domeniile solicitate pot fi justificate cu acte, au asteptat pana pe 7 aprilie pentru a aplica pentru propriul domeniu .eu.

Mai mult de 1,5 milioane de domenii .eu sunt revendicate de la inceputul celei de-a doua faze de luna trecuta, pe 7 aprilie. Legislatia comunitara specifica faptul ca acest domeniu este destinat numai cetatenilor europeni si companiilor europene. Multe domenii au ajuns in mainile unor profitori, vanzatori de domenii din afara Uniunii Europene.

Numeroase firme legale din Europa se gasesc in imposibilitatea de a-si inregistra marca lor, numele companiei ca domeniu european. Deoarece mai mult de 100.000 s-au inregistrat prin companii fara activitate precum Domain Robot Sechs Ltd si Domain Robot Acht Ltd din Regensburg, Germania si companii din New York, Vancouver, Oregon si Australia au facut la fel.

Mai mult de 700.000 de europeni s-au grabit sa isi inregistreze noul nume in domeniul .eu in doar patru ore dupa deschiderea accesului public, pe 7 aprilie, anunta EURid, Registrul European al Numelor Domeniilor de Internet, organismul non-profit care supervizeaza inregistrarea. Pana in prezent, au fost inregistrate peste 1,5 milioane de nume pentru acest domeniu.

Germanii, britanicii si olandezii au fost cei mai doritori europeni care au achizitionat domenii .eu.

Numarul total de domenii active .eu este de 1.688.425. Maximul inregistrarilor de pana in prezent a fost de 76 nume/secunda.

Infiintarea .eu "este benefica pentru imaginea societatilor"

Eurid a acreditat aproape 350 de "registrari".

Comisia Europeana a insarcinat Eurid, Registrul European al Numelor Domeniilor de Internet, sa puna in practica numele de domenii .eu. Cu sediul la Bruxelles, Eurid nu are insa dreptul de a inregistra direct aceste noi nume de domenii. Doritorii trebuie sa contacteze un "registrar" care intermediaza inregistrarea.

Eurid centralizeaza atribuirea numelor de domenii, dupa principiul "primul venit, primul servit."

Directorul general al Eurid, Marc Van Wesemael, spune ca infiintarea .eu "este benefica pentru imaginea societatilor. Inainte de a cauta o firma cu ajutorul Google, utilizatorul Internet va incerca numele acesteia .eu." Demersul european este strategic: vizeaza sa creeze un spatiu european pe Internet, in timp ce toate numele de domenii erau pana in prezent administrate in Statele Unite.

Initiativa va permite oricaruia dintre cei 450 milioane de cetateni ai Uniunii Europene sa aiba un website si o adresa de e-mail ".eu".

Ideea care a stat la baza initiativei a fost aceea de a inlocui treptat sufixele nationale existente, de tipul ".uk" pentru Marea Britanie sau ".fr" pentru Franta cu sufixul pan-european ".eu", in scopul imbunatatirii accesului si al protectiei legale a consumatorilor si firmelor pe Piata Interna a UE.

Rapiditatea adoptarii noului domeniu pare sa sustina asteptarile Comisiei Europene, conform careia, intr-o buna zi, domeniul ".eu" va deveni tot atat de popular ca si ".com" si ".org".

Cum se face inregistrarea?

Comisia Europeana a desemnat in 2003 pentru administrarea noului domeniu agentia non-profit EURid (European Registry of Internet Domain Names). Un nume ".eu" poate fi obtinut numai prin intermediul unuia dintre detinatorii de registru acreditati EURid. Taxa de inregistrare de baza este "10, la care se adauga taxa solicitata de fiecare detinator de registru ('registrar') in parte.

Viitorii utilizatorii ai domeniului .eu sunt sfatuiti sa compare diferitele oferte, pentru a alege cel mai bun pret.

Pentru Romania, au dobandit dreptul de "registrar" sase companii: Axetel, Eurodomenii, Extreme Solutions, Jump Network Services, Smart Quality Solutions Group si Gazduire Web.

O data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, se va efectua transferul de proprietate a domeniliilor .eu in conformitate cu politica EURid de la acea data. Chiar si in acest context aveti totusi posibilitatea de a inregistra un domeniu .eu in conditiile in care aveti o persoana de contact (fizica sau juridica) cu rezidenta in UE sau o reprezentanta in Uniunea Europeana.

Domeniul dorit de dumneavoastra se poate inregistra folosind datele persoanei fizice sau juridice desemnate de dumneavoastra, iar la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana veti avea posibilitatea de a transfera dreptul de proprietate al domeniului (prin reinregistrarea domeniului).

In acest fel veti putea fi siguri ca domeniul pe care il doriti nu va putea fi inregistrat de catre o alta persoana fizica sau juridica.

"Noul domeniu .eu va deveni al doilea ca importanta, dupa .com", a declarat pentru BBC Markus Eggensperger, director de domenii in cadrul Lycos. Peste 1.500 de firme "vand" domenii .eu la preturi intre 12 si 100 de euro.

Ce trebuie sa stiti inainte de a inregistra un domeniu .EU

1. nu vi se garanteaza inregistrarea domeniului dorit intrucat numarul foarte mare de preinregistrari din aceasta perioada face imposibil acest lucru

2. daca domeniul dorit de dumneavoastra este deja inregistrat de o terta parte la procesarea cererii, veti putea opta pentru un alt domeniu .eu fara alte taxe auxiliare

3. dreptul de folosire pentru domeniile .EU se acorda pentru o perioada de 1 an cu posibilitatea de prelungire (similar domeniilor .com)

4. costul inchirierii pentru o perioada de 1 an al unui domeniu .EU este de 23 EURO

5. politica EURid prevede ca proprietarii unui domeniu .EU sa fie NUMAI persoane fizice sau juridice din Uniunea Europeana