„Dupa ce ati facut ceea ce ati facut voi, vineri si simbata, cred ca nu mai avem ce sa ne spunem!" Surse din preajma presedintelui sustin ca asta a fost primirea pe care Traian Basescu i-a facut-o premierului Calin Popescu Tariceanu, care tocmai dadea sa intre in rezerva speciala de la Elias.

Basescu s-a referit la reuniunea de la Timisoara a PNL, unde a fost criticat de Mircea Dinescu in hohotele liberalilor si ale premierului Tariceanu. „Consider gestul tau de a veni aici, dupa acest episod, drept o ipocrizie.

Calin, cu alte cuvinte, nu mai avem ce sa ne spunem!", i-a mai spus, conform acelorasi surse, presedintele premierului, care ramasese fara replica in fata presedintelui, la fel ca si garzile de corp.

Tariceanu: „Nu prea era vesel"

Destui liberali au aflat ca presedintele l-ar fi primit pe Tariceanu daca venea de mina cu Dinescu, iar acesta avea la el pamfletul „Despartirea de Basescu". Tariceanu s-ar fi rasucit buimac pe calciie si a plecat fara sa mai poata scoate un sunet. Ruptura era, de acum, clara si definitiva.

Luni seara, la emisiunea „10 fix", premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat vizita facuta presedintelui Traian Basescu la spitalul Elias, insa a omis sa dea amanunte despre modul in care a decurs intilnirea. S-a rezumat la a da amanunte in legatura cu starea presedintelui asa cum a constatat-o cu ochii lui. „Am fost la spital, sigur ca da.

Nu sint medic ca sa pot sa apreciez, dar, in orice caz, nu parea sa fie intr-o stare prea buna. Adica nu era vesel", constata in direct Tariceanu.

Boala agravata din cauza deplasarilor

Criza lombara a presedintelui Traian Basescu a fost declansata - spun apropiatii sai bazindu-se pe observatiile medicilor - de tot mai desele deplasari, ba cu avionul, ba cu elicopterul, din ultima vreme. Aceiasi apropiati ne-au mai relatat ca seful statului a avut o criza asemanatoare, dar nu la fel de acuta, in 2003.

De atunci, a incercat sa se fereasca pe cit a putut de factorii favorizanti ai agravarii bolii, precum frigul si umezeala. In ultimele trei zile a apelat la medicul sau personal, dr. Astrid Sburlan, care i-a prescris medicamente analgezice si antiinflamatoare. Cind si-a dat seama ca situatia e mult mai grava, dr. Sburlan l-a indemnat sa mearga la spital, pentru consult.

Asa a ajuns sa-l sune pe dr. Catalin Cirstoiu, ortoped, finul sau de cununie si fiul fostului deputat de Arges Gheorghe Cirstoiu. De altfel, dr. Cirstoiu a fost singurul medic roman care a asistat la operatia efectuata de medicii austrieci.

In ciuda tuturor sfaturilor doctorilor, presedintele nu si-a mai facut demult un control la coloana vertebrala. Cind apareau durerile, lua calmante si atit. Incapatinarea de a se prezenta mai devreme la medic, spun specialistii, putea insa sa-l coste scump pe presedinte: paralizia picioarelor.

Cu SPP-ul dupa el

Dupa ce a luat decizia sa mearga pentru operatie la Viena, Traian Basescu a mai avut de asteptat indeplinirea unor proceduri legale internationale. Apropiatii presedintelui spun ca, desi optiunea presedintelui ar putea fi interpretata drept un semnal negativ la adresa sistemului sanitar din Romania, in nici un caz nu a fost un vot de blam pentru corpul medical.

Pe cai diplomatice, autoritatile austriece au fost instiintate de sosirea presedintelui Romaniei pentru a lua masurile de primire, chiar si neprotocolara, a acestuia. Astfel, un emisar oficial al presedintiei austriece a fost trimis la aeroport pentru a-l intimpina si pentru a usura formalitatile de fron-tiera.

Si autoritatile militare austriece au fost instiintate, avind in vedere ca Basescu era insotit, conform procedurilor standard, de o echipa de protectie ai carei membri erau inarmati. In plus, tot conform procedurilor internationale, Austria a trebuit sa-i asigure protectie lui Basescu, prin serviciul similar SPP.

A trebuit verificata antitero zona spitalului si a trebuit constituita o grupa de protectie de catre serviciul austriac de specialitate. Echipa SPP de la Viena este condusa de generalul dr. Lucian Pahontu, directorul serviciului. (Cristian Oprea)

Articol integral in Cotidianul