Incapacitatea Romaniei de a accesa fondurile europene da din ce in ce mai mult de gandit atat oficialilor de la Bruxelles, cat si guvernantilor. Intr-o exprimare pe intelesul tuturor, Uniunea Europeana acorda Romaniei sute de milioane de euro pe degeaba, iar noi nu suntem in stare sa cheltuim nici macar 40% din aceste sume.

In urma cu o saptamana, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, i-a cerut premierului Tariceanu sa puna ministrii la treaba si sa gaseasca o cale de "sensibilizare" a tuturor institutiilor statului, astfel incat acestea sa gestioneze proiectele pentru care au obtinut finantari nerambursabile prin programele PHARE 2004 si 2005 (aproximativ 800 milioane de euro).

Mai mult decat atat, Vladescu trage un semnal de alarma afirmand ca un "scenariu pesimist imaginat de Comisia Europeana prevede ca, in situatia in care conditiile scadente la 30 iunie nu vor fi indeplinite nici pana in luna septembrie 2006, partea din alocarea PHARE 2005 referitoare la proiectele mari de investitii in infrastructura din cadrul

componentei de Coeziune economica si sociala (peste 100 milioane de euro) va fi anulata, iar acordul de finantare pentru alocarea PHARE 2006 va fi amanat.

Inca din februarie, ministrul finantelor a sesizat in scris si conducerile institutiilor beneficiare de asemenea fonduri pentru a le informa asupra riscului de neindeplinire a conditiilor puse de Comisia Europeana.

Pe 28 aprilie, Vladescu s-a intalnit cu responsabilii proiectelor PHARE si a constatat ca acestia "nu s-au mobilizat corespunzator pentru elaborarea si transmiterea spre aprobare" a documentelor, faza premergatoare deschiderii licitatiilor de preluare a executiilor.

Ministrul integrarii, Anca Boagiu, a recunoscut, intr-o scrisoare trimisa parlamentului, ca la 15 decembrie 2005 s-au pierdut 266 milioane de euro, date de UE pentru un program privind dezvoltarea resurselor umane (reintegrare someri si perfectionare angajati), din cauza faptului ca a fost depasit termenul-limita de depunere a proiectelor.

Asa se intampla in toate domeniile, fie ca este vorba de infrastructura, agricultura, dezvoltare rurala, industrie, mediu etc.

Incapacitatea guvernantilor de a coordona dezvoltarea unor proiecte compatibile cu cerintele UE pagubeste Romania de sute de milioane de euro si intarzie intrarea tarii noastre in randul lumii civilizate, nu pe hartie, ci in mod concret.

"La 30 aprilie 2006, cerintele sistemului de banchmarking nu au fost indeplinite. Mai mult, estimarile pentru perioada aprilie-iunie indica faptul ca nici conditiile scadente la 30 iunie nu vor fi in totalitate indeplinite.

Numai in conditiile in care toate institutiile vor intelege sa se mobilizeze corespunzator si sa-si asume gestionarea proiectelor pentru care au obtinut finantare nerambursabila, se vor putea respecta termenele stabilite, iar Comisia Europeana va permite utilizarea integrala a bugetelor alocate prin programele PHARE 2005 si 2006."

Sebastian Vladescu

"Nu este o chestiune care trebuie sa fie perceputa ca o actiune politica a unui partid sau al altuia. Actiunea acestui guvern trebuie sa fie obligatoriu continuata dincolo de ciclul electoral. Bugetul Uniunii Europene este gandit pentru perioada 2007-2013.

Suntem si noi in portie cu o suma foarte consistenta si de aceea ne pune problema capacitatii de absorbtie. Este vorba de 29 miliarde de euro.

Acesti bani nu vor fi destinati pentru salarii si pensii, ci pentru dezvoltarea proiectelor importante in planurile economic, infrastructurii, educatiei, sanatatii si in plan social."

Calin Popescu Tariceanu

Articol integral in Adevarul