Mafia bulgareasca ne pune aderarea la conserva. Ingrijorata de Bulgaria, Comisia ezita sa dea verde doar Romaniei, scrie Cotidianul. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a dezmintit, ieri, informatiile de presa care anuntau amanarea cu cateva luni a anuntarii datei aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, scrie Gandul. Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, ar fi trebuit sa faca o recomandare explicita martea viitoare, scrie Romania Libera.

Mafia bulgareasca ne pune aderarea la conserva

de Valentina Pop (Cotidianul)

Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a declarat ieri ca exista trei decizii posibile privind data aderarii Romaniei si Bulgariei: 2007, 2008 sau „2007, dar cu conditia sa faceti asta, asta si asta".

A treia optiune sugereaza ca UE va amina decizia finala pentru Raportul din toamna, dupa cum declarasera ieri, pentru „Cotidianul", surse europene, care considerau ca „acesta este scenariul cel mai probabil".

Oficiali europeni citati de „Financial Times", Reuters si AP vad mai ales in Bulgaria o cauza pentru aceasta solutie. „Poate in cazul in care Comisia ar face o recomandare ferma acum, ar trebui sa spuna 2008, mai ales in cazul Bulgariei. In toamna, ar putea fi mai multe motive sa spuna 2007", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Iar „Financial Times" aprecia chiar ca „ingrijorarea cea mai mare a lui Barroso este legata de Bulgaria, unde reforma judiciara a esuat pina acum sa demareze anchete la nivel inalt impotriva capilor mafioti si a politicienilor corupti. Rehn si Barroso spun ca Bulgaria nu a reusit nici o singura ancheta de succes in ceea ce Comisia estimeaza a fi 173 de crime la comanda din 1992 incoace".

Euroliberalii vor fermitate

Grupul liberal din Parlamentul European a avertizat ieri impotriva „supraincalzirii politice" a raportului de saptamina viitoare. Annemie Neyts, coordonatorul de politica externe a ALDE a declarat ca „sint impotriva aplicarii de standarde duble prin care tarile candidate actuale sint judecate mai strict decit cele precedente".

Iar contele Lambsdorff a avertizat ca: „Zvonurile constante si speculatiile nu sint folositoare nici pentru Bulgaria nici pentru Comisie. Avem nevoie acum de o decizie clara si neechivoca din partea Comisiei martea viitoare care sa serveasca drept stimul pentru a completa procesul de reforma in curs."

Apel disperat la Sofia

Premierul bulgar, Serghei Stanisev, a facut apel la UE sa nu „umileasca" tara sa printr-o aminare a deciziei. „Nu incercati sa ne umiliti. Lasati-ne sa profitam de aderare, de acest act istoric. Nu realizati integrarea intr-un mod care sa ne faca sa ne simtim europeni de rang inferior", a spus Stanisev.

El a incercat sa convinga oficialii europeni ca Sofia face progrese: „Bulgaria va continua reforma, dar nu poate livra procese-show sau minuni".

Romanii stau linistiti

Spre deosebire de oficialii bulgari, Guvernul roman a reactionat foarte detasat. Asta desi presedintele Basescu a facut apel in repetate rinduri ca decizia privind aderarea la 1 ianuarie 2007 sa se ia la summitul din iunie, in baza Raportului de saptamina viitoare. Doar ministrul de Interne, Vasile Blaga, a ripostat: „Orice alt tratament fata de Romania ar fi incorect".

Daca ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a spus ca „nu este necesar ca in Raportul Comisiei sa avem o data", premierul Tariceanu a pastrat tacerea absoluta.

Articol integral in Cotidianul

„Vom lua o decizie la 16 mai"

preluare Gandul

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a dezmintit, ieri, informatiile de presa care anuntau amanarea cu cateva luni a anuntarii datei aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

"Voi fi cat se poate de clar, informatiile la care faceti referire sunt simple speculatii", a spus el, vorbind in cadrul forumului parlamentelor nationale, consacrat viitorului Europei.

Potrivit Reuters, Barroso a declarat, in Parlamentul European, ca executivul comunitar va lua, la 16 mai, o decizie privind calendarul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana: "Vom lua o decizie la 16 mai", a afirmat Barroso.

El a precizat ca decizia ar putea urma una dintre cele trei cai: aderarea in 2007, aderarea in 2008 sau specificarea conditiilor cerute pentru aderarea in 2007.

Articol integral in Gandul