Proiectul Cafe d'Europe a fost inaugurat ieri, 9 mai 2006, in cafeneaua Grand Cafe Galleron din Bucuresti.

La dezbaterea organizata cu ocazia lansarii acestei intiative europene in Romania au participat personalitati culturale si politice reprezentative in cadrul procesului de integrare in Uniunea Europeana: D-na Anca Boagiu, Ministru al Integrarii Europene, D-na Monica Macovei, Ministrul Justitiei, D-nul Christian Zeileissen, Ambasadorul Austriei la Bucuresti, D-nul Mihai Razvan Ungureanu, Ministru

al Afacerilor Externe, D-nul Gheorghe Schwartz, scriitorul roman care a fost ales sa reprezinte Romania in cadrul proiectului "Cafe d"Europe". Intalnirea a fost moderata de catre D-nul Teodor Baconschi, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si, totodata, personalitate culturala apreciata.

Invitatii au dezbatut in jurul unei cesti de cafea, alaturi de reprezentantii presei, prioritati sociale, culturale si politice, idei si concepte care stau la baza Europei de maine, din care va face parte si Romania.

"Ma bucur ca exista si in Romania un astfel de proiect. Este dovada ca deja facem parte din familia europeana. Uniunea Europeana nu este un simplu loc caruia ii apartii si de care te folosesti numai pentru ca tara ta este membra. Uniunea Europeana coexista prin pincipii si reguli, care au facut statele sa se alature.

Ziua Europei 2006 este foarte importanta pentru Romania, pentru ca este ultima astfel de sarbatoare pe care o petrecem in afara Uniunii. Incepand cu anul viitor, ziua de 9 mai ne va prinde intr-o Europa mai mare", a declarat D-na Anca Boagiu.

D-nul Ministru Mihai Razvan Ungureanu apreciaza: "Proiectul este extraordinar, face dreptate initativei austriece. Rare au fost presedintiile care sa aduca atata parfum si candoare, intr-o perioada de sobrietate a politicienilor si oficialilor europeni. Cafeneaua este o metafora a civilizatiei europene, este definitia prin excelenta a locului in care se intersecteaza spirite si destine.

Prin lumea pe care o strange, da cel mai bine seama de valoarea sociala a unuia dintre conceptele fundamentale ale civilizatiei europene - dialogul".

La randul sau, D-na Monica Macovei a declarat: "Aderarea ne va reda bucuria de a fi alaturi de ceilalti, de a scapa de complexele ca suntem mai putin buni decat restul. Aderarea ne va reda dragostea de onoare, drepturi si egalitate."

Proiectul Cafe d'Europe este o initiativa a Institutului Regiunilor din Europa (IRE) si se desfasoara sub patronajul Presedintiei Austriece a Uniunii Europene, in toate cele 25 de state membre, precum si in cele doua tari candidate Romania si Bulgaria.

"Europa reprezinta un proces permanent, prin care invatam unii de la altii, este o modelare personalizata a fiecarui nou parteneriat, un management continuu al varietatii si al culorii", a declarat Ambasadorul Austriei, Dl. Christian Zeileissen, in cadrul mesajului transmis de catre Guvernul Austriac.

Pe parcursul zilei de 9 mai, vizitatorii "Cafe d’Europe" Bucuresti au avut posibilitatea de a experimenta diversitatea culinara europeana, gratie unei selectii de dulciuri traditionale din cele 27 de tari. Retete ale specialitatilor nationale au fost oferite, ca amintire a Zilei Europei 2006, celor care au trecut pragul cafenelei.

De asemenea, vizitorii au putut asculta, in lectura autorului, nuvela compusa special de catre scriitorul Gheorghe Schwartz pentru proiectul "Cafe d'Europe", intitulata "Europa, sau Despre diferitele incifrari si descifrari de pe pielea din fibra de sticla a Vacilor Sperantei".

In cadrul proiectului a fost de asemenea prezentat pentru prima data un "cotidian european", editat de catre celebrul Frankfurter Algemeine Zeitung. Sub titlul "The Europe Journal", editia speciala reuneste reportaje din tarile participante la acest proiect, realizate de catre o echipa redactionala europeana.

Proiectul "Cafe d’Europe" este implementat in Romania printr-un parteneriat GAV Scholz&Friends Bucuresti si Free Communication.

Despre Institutul Regiunilor din Europa

IRE este o organizatie stiintifica cu sediul in Salzburg si cu statut de institutut european, apolitic. Prin activitatea sa, IRE isi propune sa raspunda cresterii importantei regiunilor si a comunitatilor in procesul european de extindere, sa reduca deficientele de informare si sa valorifice beneficiile si potentialul economic regional si inter-regional.

Despre Gheorge Schwartz (n. 1945)

Gheorghe Schwartz este in prezent decanul Facultatii de Stiinte Umaniste si Sociale a Universitatii „Aurel Vlaicu" din Arad, unde preda Filosofia si Psihologia. Din 1990 face parte din Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Romania si este membru al P.E.N. Romani

A debutat literar in 1969 cu doua proze scurte in "Familia" din Oradea.

Detinatorul unor prestigioase premii si distinctii literare (printre care Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania in anul 1998 pentru "Cei O Suta - Oul de aur" si Meritul Cultural in grad de Comandor in 2004), Gheorghe Schwartz este autorul a peste douazeci de volume de proza, dintre care critica si publicul au retinut in mod special romanul "Spitalul" si primele cinci volume din ciclul "Cei O Suta".

www.cafeeurope.at