Piata farmaceutica din Romania a ajuns in primele trei luni ale acestui an la nivelul de 363 milioane dolari la pretul de producator si la 421 milioane de dolari la pret de achizitie, potrivit unui raport realizat de compania de cercetare Cegedim.

La pret de producator, piata farmaceutica a crescut in valoare cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar a scazut cu 2,62% fata de ultimul trimestru al anului 2005.

Potrivit unui comunicat de presa al companiei Terapia, care citeaza date din raportul Cegedim, in primele trei luni ale acestui an, piata farmaceutica a atins nivelul de 363 milioane de dolari la pretul de producator si de 421 milioane de dolari la pret de achizitie.

Raportul evidentiaza faptul ca in primul trimestru al acestui an, la pret de producator, piata farmaceutica a crescut in valoare cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar a scazut cu 2,62% fata de ultimul trimestru al anului 2005.

La pret de achizitie, valoarea pietei farmaceutice a crescut in primele trei luni ale anului 2006 cu 3,7% fata de perioada similara a anului trecut, dar comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, aceasta valoare a scazut cu 0,3%.

„Raportat la primul trimestru al anului precedent cresterea Terapia a fost de aproximativ 30%. Astfel, in acest moment, putem spune ca Terapia inregistreaza cea mai puternica crestere in topul primilor zece producatori de medicamente", a declarat Dragos Damian, director comercial Terapia.

La pret de producator, Terapia a inregistrat o crestere a cotei de piata de 4,9% in primul trimestru al acestui an fata de cota de piata de 4,3% inregistrata in anul 2005.

In luna aprilie a acestui an, producatorul roman de medicamente Terapia a anuntat un record absolut de vanzari de respectiv 25 milioane dolari. Nivelul vanzarilor pe primul trimestru al acesui an a crescut cu 30% fata de perioada similara a anului precedent, vanzarile interne inregistrand o crestere de 70%.

In luna martie a acestui an, nivelul vanzarilor companiei a crescut cu 20% fata de luna martie a anului trecut iar in acest context vanzarile pe piata interna au crescut cu 30%.

Pentru acest an, conducerea companiei estimeaza o crestere a vanzarilor de circa 40% fata de anul trecut, pana la nivelul de aproximativ 110 milioane dolari.

Potrivit raportului Cegedim, Terapia ocupa locul sapte (calculat in dolari in functie de preturile la producatori) in topul producatorilor romani de medicamente, inregistrand o crestere de peste 15,3% fata de ultimul trimestru al anului 2005.

Anul trecut, Terapia a inregistrat o cifra de vanzari de 80 milioane dolari. Compania este unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din Romania, cu prezenta in 15 tari est europene, peste 30% din portofoliul sau fiind format din cele aproape 150 de produse inregistrate pe pietele externe.

In anul 2005, vanzarile de medicamente pe pietele de export au depasit 11 milioane dolari, iar pentru acest an compania estimeaza o crestere a cifrei de esport pana la aproximativ 13 milioane dolari.

Grupul Terapia si compania indiana Ranbaxy Laboratories Limited au semnat recent un acord privind achizitionarea Terapia de catre Ranbaxy. Valoarea totala a achizitiei se ridica la 324 milioane dolari, prin preluarea a 96.7% din actiunile Terapia detinute de Fondul de Investitii Advent International.