Douazeci de centre de adapost pentru copiii strazii vor fi infiintate, iar 150 de asistenti sociali vor fi pregatiti in domeniul prevenirii si eliminarii dependentei de droguri, prin proiectul „Initiativa copiii strazii".

De aceste dotari vor beneficia un numar de 300 de copii fara adapost, informeaza un comunicat al guvernului.

Executivul a aprobat miercuri, 10 mai, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finantarea proiectului „Initiativa copii strazii", cu o suma de 3.3 milioane Euro. Acordul a fost semnat la Bucuresti la 22 noiembrie 2005 si la Paris la 5 decembrie 2005.

Potrivit sursei citate, costul total al proiectului se ridica la 4,782 milioane Euro. Pe langa imprumutul de 3.3 milioane de la BDCE, costurile vor fi acoperite prin alocatii de la bugetul de stat de 0.477 milioane Euro, contributia autoritatilor locale in valoare de 0.885 milioane Euro si contributia donatorilor de 0.12 milioane.

Beneficiarul imprumutului este Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei care va transfera banii catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului (ANPDC) care raspunde de implementarea proiectului.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de 3 ani, iar perioada de rambursare a imprumutului este de 15 ani din care 5 ani perioada de gratie pentru fiecare transa din imprumut. Ratele se vor achita anual in perioada 2010 - 2020.

Protectia copiilor fara adapost este una dintre prioritatile din strategia Guvernului si un criteriu important in cadrul procesului de pregatire a Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana.