Doar 4,3% dintre gospodariile din Romania si-au asigurat locuinta in perioada iunie 2004 - mai 2005, motivele invocate fiind dificultatile financiare si lipsa de interes, evidentiaza ancheta asupra conditiilor de viata ale populatiei realizata de catre Institutul National de Statistica.

Dintre gospodariile care au declarat ca detin sau au detinut automobile in perioada analizata, 78% au facut o asigurare obligatorie a automobilului si doar 23% au incheiat si o asigurare facultativa. Piedicile in incheierea unei asigurari facultative sunt aceleasi - lipsa banilor si dezinteresul.

Ancheta evidentiaza ca in perioada analizata doar 4,3% dintre gospodariile din Romania si-au asigurat locuinta. Locuitorii din mediul urban sunt, in general, mai interesati de asigurarea locuintei decat populatia de la sate. Astfel, in perioada mentionata 6,2% din gospodariile din mediul urban aveau locuinta asigurata, fata de numai 1,8% dintre gospodariile din rural.

Indiferent de statutul ocupational al capului gospodariei, pentru majoritatea gospodariilor, cu exceptia celor de patroni, obstacolul major in realizarea unei polite de asigurare a locuintei il reprezinta lipsa resurselor financiare. Dintre gospodariile de patroni care nu si-au asigurat locuinta, dezinteresul a fost principalul motiv pentru peste 50% dintre acestea.

Potrivit INS, locuintele vechi (construite inainte de 1940) sunt asigurate in proportie de 3%, iar cele construite dupa anul 1989 in proportie de aproximativ 8%.

In perioada analizata, 3% dintre gospodarii au suferit daune, cele mai importante fiind produse de inundatii (52,8%). Alte tipuri de pagube, a caror frecventa a fost mai mare, au fost cele produse de furt sau tentativa de furt (17%) precum si moartea animalelor sau a pasarilor de curte (16%).

In privinta furturilor de locuinte, in perioada iunie 2004-mai 2005, 53 gospodarii din 10000 au fost jefuite, numarul lor diminuandu-se fata de cel din perioada iunie 2003-mai 2004 (cand a fost de 62 cazuri la 10000 gospodarii).

Aproximativ jumatate dintre furturi s-au produs in gospodarii de 1-2 persoane, atentia hotilor indreptandu-se in special catre gospodariile din mediul rural (19,1%) fata de cele de la orase (15,9%).

Dintre gospodariile care au declarat ca detin sau au detinut automobile in perioada analizata de INS, 78% au facut o asigurare obligatorie a automobilului si doar 23% au incheiat si o asigurare facultativa. Incheierea unei asigurari facultative este influentata direct de marimea veniturilor realizate in ultimele 12 luni.

Astfel, gospodariile cu venit de pana la 13500 lei au o pondere mai mica decat media pe tara cu 3%, iar gospodariile care au realizat un venit de peste 13500 lei depasesc aceasta medie cu 5%. Asigurarea facultativa a automobilului s-a realizat de circa 26% din gospodariile urbane si de 15% din cele rurale.

Principalul obstacol in incheierea acestui tip de asigurare il constituie lipsa resurselor financiare (70% din gospodarii), dar, intr-o oarecare masura, si lipsa interesului populatiei fata de acest aspect (una din 6 gospodarii fara asigurare facultativa a automobilului a declarat ca nu a fost preocupata de aceasta problema).

Ancheta Conditiilor de Viata pentru anul 2005 s-a realizat pe un esantion de 10920 locuinte, repartizate pe intreg teritoriul tarii. S-a folosit un plan de sondaj in doua trepte, rata de raspuns fiind de 91,7%, iar eroarea esantionlui de plus-minus 3%.

Colectarea informatiilor s-a facut prin interviu fata in fata, iar inregistrarea informatiilor in chestionare s-a realizat in perioada 6 - 19 iunie 2005.