In cadrul celei de-a 5-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), seara de 10 iunie va fi dedicata Galei de Decernare a Premiilor TIFF 2006. Alaturi de castigatorii Competitiei vor urca pe scena Teatrului National din Cluj, locul unde se va trage cortina acesteti editii, si personalitati marcante ale cinematografiei romane si internationale.

Anul acesta, organizatorii festivalului au placerea si onoarea sa acorde Premiul de Exclenta in cinematografia romaneasca, actorului Stefan Iordache.

Cariera cinematografica a celebrului actor roman, inceputa in anul 1963, cuprinde 25 de titluri, dintre care amintim bine-cunoscutele Eu sunt Adam si Hotel de Lux in regia lui Dan Pita, sau Cel mai iubit dintre pamanteni, regia Serban Marinescu si recentul film Faraonul, semnat Sinisa Dragin.

Iordache a dat viata unor personaje de neuitat, precum Mitica din De ce trag clopotele, Mitica ?, unde a colaborat cu Lucian Pintilie sau impatimitul jocului de carti, Ion Theodorescu, intr-un alt film de referinta al cinema-ului romanesc - Glissando in regia lui Mircea Daneliuc.

Rolurile sale din film, de pe scena, cat si cele din viata de zi cu zi, l-au transformat pe Stefan Iordache in personaj literar, Ludmila Patlanjoglu adunand povesti, intamplari si trairi ale actorului in cartea portret Regele Scamator, Stefan Iordache.

Premiul de excelenta TIFF 2006 ii va fi inmanat in cadrul Galei de Inchidere a festivalului, a carei prima parte va fi transmisa in direct de Televiziunea Romana in data de 10 iunie, cu incepere de la ora 18.00, urmand ca partea a doua sa fie inregistrata si transmisa duminica, 11 iunie, in intervalul 18.00 - 18.45.

In cadrul Galei, alte doua premii se vor indrepta catre cinematografia romaneasca: premiul Best act intr-un film romanesc prezentat in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, oferit de HBO si premiul pentru Cel mai bun film realizat in cadrul programului Let’s Go Digital.

Lansat cu mare succes anul trecut, workshop-ul Let’s Go Digital merge mai departe. Si anul acesta, 15 tineri cu varsta intre 14-18 ani, pasionati de cinema, vor avea sansa sa invete sa filmeze cu o camera digitala si, apoi, sa editeze un film cu o durata maxima de 3 minute.

Cursantii vor fi asistati, in permanenta, de profesionisti in domeniu si vor invata sa foloseasca echipamente de ultima ora (camere de filmat, echipament de iluminare si sunet si programe speciale pentru montaj). La final, toate cele 5 filme, realizate in echipe de cate 3, vor fi prezentate intr-o proiectie speciala, iar publicul va vota cel mai bun film.

Asadar, la TIFF 2006, foarte tanara generatie se va intalni cu monstri sacrii ai cinematografiei romanesti.