Compania austriaca OMV va prelua compania nationala de utilitati Verbund pentru suma de 13 miliarde de euro informeaza Bloomberg, intr-o tranzactie pe care guvernul austriac o considera necesara pentru a putea intra in competitie pe piata energetica.

Grupul OMV al carui obiect de activitate il reprezinta extractia si rafinarea petrolului a anuntat miercuri ca va prelua 51% din actiunile pe care statul austriac le detine la Verbund urmand ca restul actionarilor sa primeasca 425 de euro/actiune, cu 7.3% mai mult decat cotatia inregistrata cu o zi inaintea inceperii negocierilor intre cele doua companii energetice.

Potrviti comunicatului tranzactia va fi finalizata la sfarsitul acestui an dar numai dupa ce va primi unda verde de la Parlametul austriac si de la Comisia Europeana.

Noua entitate OMV-Verbund va deveni cea mai mare companie austriaca cu o capitalizare bursiera de aproape 30 de miliarde de euro. O cifra de afaceri de 18 miliarde si un numar de peste 50 de mii de angajati.

Pe o piata amenintata de spectrul liberalizarii Franta si Spania incearca de asemenea sa construiasca companii de stat suficient de puternice care sa faca fata unui mediu coincutrential puternic.

Ingrijorarea a fost provocata in principal datorita situatiei prin care a trecut Ucraina in iarna trecurta cand compania rusa Gazprom a refuzat sa mai livreze gaze in conditiile refuzului autoritatilor de la Kiev de a accepta un pret de 4 ori mai mare.

In luna aprilie Comisia Europeana a facut public numele a peste 50 de cazuri in care state membre UE au incalcat prevederile europene privind liberalizare pietei energetice. Astfel Spania s-a opus preluarii de catre compania germana E.On a grupului spaniol Endessa aspect care contravine clar normelor europene de a incearca liberalizarea pietelor.

De asemena Franta s-a aratat tematoare si a actionat contrar normelor europene prin impiedicarea companiei italiene Enel care a incercat sa preia grupul francez Suez dar un acelsi timp a incurajat fuziunea Suez cu Gaz de France.

Franta va fi astfel prima tara europeana ce va fi deferita Curtii Europene de Justitie pentru refuzul de a respecta normele Uniunii in domeniul energetic.