MCTI reevalueaza modalitatea de acordare a subventiei pentru construirea sau cumpararea locuintelor si pregateste un proiect de act normativ in acest sens.

ANL isi va orienta obiectul de activitate catre programele guvernamentale de constructii de locuinte, inclusiv catre programe speciale cum ar fi achizitionarea de materiale de constructie pentru persoanele ale caror case au fost distruse de calamitati naturale, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Ministrul Borbely a precizat ca proiectul aflat in pregatire stabileste acordarea unei subventii de 20% din valoarea locuintei, pentru prima locuinta contractata, cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati, tinerilor cu varsta pana in 35 de ani.

De asemenea, vor beneficia de subventii pentru locuinte persoanele ale caror case au fost distruse de calamitati naturale si cele ale caror imobile au fost retrocedate. Ministrul Borbely a apreciat ca in situatia de a parasi locuintele intrucat imobilele vor fi retrocedate proprietarilor de drept sunt aproximativ 15.000 de persoane.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, Normele metodologice de punere in aplicare a Ordonantei de Urgenta 105/2005, prin care a fost modificata Legea nr. 152/1998, privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Prin normele metodologice adoptate a fost modificata limita de varsta pana la care tinerii pot beneficia de repartizarea de locuinte, destinate inchirierii. Varsta a crescut de la 35 la 36 de ani.

ANL va incheia parteneriate ferme cu autoritatile administratiei publice locale pentru sprijinirea programelor de constructie a locuintelor dar va participa si la dezvoltarea programului de constructii de locuinte proprietate privata prin credit ipotecar in calitate de partener, alaturi de persoane juridice cu activitati in construirea de

locuinte, de drumuri, in domeniul investitiilor imobiliare, in domeniul serviciilor de gospodarie comunala, precum si al celor de alimentare cu gaze si energie electrica, pe baza de contracte de asociere incheiate conform legii.