Desi principala sursa a imprumuturilor gospodariilor din Romania o constituie bancile si celelalte institutii financiare, iar optiunea de a imprumuta de la rude, prieteni sau alte persoane particulare a fost mai putin frecventa anul trecut decat in 2004, cand vine vorba de obtinerea unei sume mai mari de bani, pentru a face fata urgent unei situatii neprevazute, cei mai multi romani apeleaza la cei apropiati.

Aceasta este una dintre concluziile anchetei asupra conditiilor de viata ale populatiei realizata de catre Institutul National de Statistica.

Potrivit Institutului National de Statistica, principala sursa de imprumut a gospodariilor din Romania o constituie bancile si celelalte institutii financiare, cu o pondere de circa 85%, superioara anului precedent cu 6,5 puncte procentuale. Fata de anul 2004, imprumuturile de la rude, prieteni, sau de la alte persoane particulare au fost mai putin frecvente.

In acest sens, ancheta INS a evidentiat ca in 2004, o gospodarie din 11 s-a imprumutat de la prieteni, pe cand in 2005 proportia a fost de una din 13 gospodarii.

La orase, sistemul bancar este mai raspandit si in mod normal, aici se gasesc 89% din totalul gospodariilor care au apelat la aceasta sursa pentru a obtine imprumuturi. Cele mai multe gospodarii insa, contracteaza imprumuturi pe perioade scurte sau medii, termenul de restituire fiind frecvent de 3-5 ani (41%), 1-2 ani (33%) sau sub 1 an (22%).

Ponderea gospodariilor care au imprumuturi pentru o perioada de peste 10 ani a fost de numai 5%.

42% din gospodariile din Romania care au raspuns anchetei INS au declarat ca nu pot face rost de o suma mai mare de bani (suma minima de 500 lei) pentru a face fata urgent unei situatii neprevazute, ponderea mai mare intalnindu-se in randul gospodariilor rurale (circa 47%) si al celor conduse de femei (circa 55%).

Pe de alta parte, in cazul gospodariilor care au declarat ca pot face rost de o suma consistenta de bani in cazul unei urgente, 65% dintre acestea au indicat ca sursa de imprumut rudele, prietenii sau vecinii, circa 28% au mentionat ca se imprumuta de la banci si alte institutii financiare si 24% de la alte persoane.

Gospodariile de patroni, care trebuie sa faca rost de o suma de bani mai mare, apeleaza la disponibilitatile monetare existente intr-un cont bancar (37%, de 2,5 ori mai mult decat media pe tara) sau se imprumuta la apropiati ai gospodariei (42%).

In randul gospodariilor de someri, procurarea unei sume mai mari de bani pentru rezolvarea unei situatii neprevazute se realizeaza preponderent pe baza de imprumuturi luate de la rude, prieteni sau vecini (69%).

Potrivit anchetei INS, categoriile de gospodarii care apeleaza mai frecvent la imprumuturi sunt cele de salariati, someri, patroni si lucratori pe cont propriu in activitati neagricole.

Destinatiile principale ale imprumuturilor sunt cele observate si pe ansamblul gospodariilor: achizitionarea unor bunuri de folosinta indelungata, acoperirea cheltuielilor de consum sau satisfacerea unor nevoi personale ale membrilor gospodariei.

Ancheta "Conditiile de viata ale populatiei din Romania" a analizat perioada mai 2004 - iunie 2005, fiind realizata pe un esantion de 10.920 locuinte, repartizate pe intreg teritoriul tarii. S-a folosit un plan de sondaj in doua trepte, rata de raspuns fiind de 91,7%, iar eroarea esantionlui de plus-minus 3%.

Colectarea informatiilor s-a facut prin interviu fata in fata, iar inregistrarea informatiilor in chestionare s-a realizat in perioada 6 - 19 iunie 2005.