Prin acte false, retrocedari grabite si intermediari de carton, peste doua milioane de euro au plecat de la Impact SA catre zona de interese a primarului PSD din Voluntari, Florentin Pandele.

O inginerie imobiliar-financiara de proportii a fost pusa la cale inaintea alegerilor din 2004 de Florentin Pandele, primarul PSD al comunei Voluntari, si de societatea Impact SA. Prin acte false, retrocedari grabite si tranzactii prin intermediari, Impact a dobandit sapte hectare de teren pe care acum sunt ridicate zeci de vile, grupate in cartierul "Azur".

La schimb, la oameni din preajma PSD si a primarului Pandele au ajuns peste doua milioane de euro. Valoarea reala a celor sapte hectare ajunse pe traseul Pandele - Impact se ridica la peste 15 milioane de euro.

Primul "pion": Mitoi

Pe Dumitru Zamfir din Stefanestii de Jos, comuna de langa Voluntari, toata lumea il stie de "Mitoi". Dupa ce a lucrat la baza agricola din comuna, Mitoi s-a apucat de diverse afaceri pentru a supravietui. Fara mare succes. Asa a ajuns, prin 2003, sa se indatoreze la camatari. Tot atunci, Grigore Niculae, cumnatul viceprimarului din Voluntari Ion Bogaciu, s-a oferit sa-l salveze.

Intelegerea era simpla: Mitoi ii promitea lui Niculae, prin act notarial, sa-i vanda un teren pe care trebuia sa-l primeasca in comuna Voluntari, in urma reconstituirii dreptului de proprietate a unei mosteniri.

Pe 12 iulie 2003 s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare intre Mitoi si Grigore Niculae. Conform documentului, Mitoi ii promitea lui Niculae ca va primi un teren de 12.500 metri patrati in schimbul a numai 5.000 de dolari. Adica, cu doar 40 de centi un metru patrat, la un pret de vreo suta de ori mai mic decat cel al pietei.

Tot pe 12 iulie 2003, Mitoi a semnat o procura speciala prin care il mandata pe un anume Cantemir Nica sa se ocupe de toate actele conexe tranzactiei. Nica este politist si, ca si Niculae, ruda cu viceprimarul din Voluntari. Pe scurt, Mitoi fusese scos complet din scena.

Mitoi e "facut" din fals in acte

Mecanismul fusese declansat, iar actorul principal, Dumitru Zamfir, nu mai era proprietarul de drept al pamantului. Sforile au ajuns in mainile apropiatilor viceprimarului din Voluntari, Ion Bogaciu. Acesta este var cu primarul Florentin Pandele, cel care decide cine, cand si unde primeste pamant in Voluntari.

Fara sa aiba habar, Mitoi a dat in judecata Primaria Voluntari pentru a-si primi terenul. A fost reprezentat de avocatul Romulus Georgian Dinca, pe care Dumitru Zamfir declara ca nu-l cunoaste. Avocatul Dinca a castigat pamantul in instanta, la Judecatoria Buftea, pe 9 martie 2004, fara ca Primaria Voluntari sa opuna rezistenta.

Dupa nicio luna, Primaria Voluntari intocmeste procesul-verbal de punere in posesie a lui Zamfir. Conform legii, acesta trebuia sa semneze documentul, dar nu a facut-o.

Pe 19 mai 2004, lui Mitoi i s-a emis si titlul de proprietate, iar dupa o saptamana, conform unei "declaratii de impunere" din Primaria Voluntari, Zamfir a platit impozitul pe teren. Numai ca pe acest act, langa numele Dumitru Zamfir apare o semnatura care nu-i apartine. Cu alte cuvinte, actul a fost falsificat.

Impactul doamnei Popescu

Terenul lui Mitoi a fost vandut dupa doua zile de la plata impozitului. Tranzactia a avut loc la cabinetul notarului Gabriela Ivan, din Afumati. Numai ca, surpriza, cel care a cumparat nu a fost Grigore Niculae, caruia i se promisese terenul. Niculae a fost prezent, dar nu pentru a cumpara, ci pentru a da o "declaratie autentica" prin care renunta la promisiunea de vanzare facuta de Mitoi.

Vanzarea s-a facut catre un personaj nou intrat in ecuatie, Adriana Popescu, care a platit pentru cei 12.500 mp ai lui Zamfir 62.500 euro. Imediat ce a incheiat actul, Popescu a vandut, in aceeasi zi si la

acelasi notar, catre Impact SA. Pretul terenului a crescut in mod miraculos, fiind de peste patru ori mai mare decat cel cu care cumparase cu cateva ore mai devreme, adica 280.000 euro.

"Doua mii de parai am luat"

Intermediarul dintre Zamfir si Impact SA, Adriana Popescu, nu i-a platit niciun ban lui Mitoi. "Doua mii de parai am luat, dom’le, de la Grigore Niculae. Atat. O mie o data si dupa aia inca o mie", a spus Zamfir pentru EVZ.

Mai mult, Mitoi habar n-are ca, de fapt, nu i-a vandut lui Niculae. "Dom’le, eu am vazut ca mai era o doamna blonda acolo, da’ eu am crezut ca i-am dat pamantul lui Niculae", a adaugat acesta. "Si cat ziceti ca e in acte? Mai mult de saij’ de mii de euroi? Hai, dom’le, macar sa-mi fi dat si mie douaj’ de mii, acolo...", s-a suparat Mitoi.

Ba chiar a cerut si el actele sa vada, ca nu le are acasa si, oricum, la notariat nu prea i s-a dat timp sa observe ce semneaza.

Articol integral in EvZ