Cine si-ar imagina ca se mai poate cumpara in apropierea Bucurestiului un teren de casa cu 8.000 de euro? Ei bine, se poate, si terenul respectiv are si toate facilitatile necesare unei zone rezidentiale.

In ultimii ani, au crescut constant preturile terenurilor pretabile pentru constructia de locuinte. Numai in ultimii doi ani, in zonele limitrofe Capitalei, preturile la terenurile intravilane au crescut de doua pana la cinci ori, iar acolo unde s-a facut extinderea zonei de intravilan, cresterea preturilor la fostul teren agricol a fost si de zece ori.

In afara Bucurestiului, cine cumpara un astfel de teren, pana de curand, trebuia sa achizitioneze suprafete mari, de peste 1.000 mp, fara cai de acces sau alte facilitati. Acum, insa, exista zeci de mii de loturi, cu suprafete de la 250 mp in sus, pentru care investitorii ofera cai de acces, utilitati si planuri cadastrale.

"Zonele cele mai solicitate pentru segmentul rezidential sunt cele din Nord, dar in ultima perioada se observa o orientare spre sud-vest si sud, unde preturile sunt inca accesibile achizitionarii de terenuri de mici dimensiuni destinate constructiei de locuinte - in localitati ca Berceni, Magurele, Clinceni, Domnesti, Ciorogarla se mai pot intalni preturi de 20-30 euro/mp pentru terenuri

intravilane construibile, in suprafete de pana in 1.000 mp", declara Alin Zafiu, manager RAI Intermed. Oferta s-a diversificat in primul rand datorita acestor parcelari, dar si datorita faptului ca s-au dezvoltat mai multe zone rezidentiale noi, in aproape toate comunele de la marginea orasului, nu doar in nord, asa cum era pana de curand.

Potrivit expertului imobiliar, cererea este in crestere datorita faptului ca pe piata exista si credite pentru finantarea achizitiei de terenuri, ca preturile la apartamente au crescut constant, iar o parte din potentialii cumparatori s-au reorientat spre constructia de locuinte pe cont propriu.

Nu in ultimul rand, un numar tot mai mare de investitori straini isi plaseaza banii in imobiliare in Romania, in special in Capitala. "In ultima perioada, majoritatea cumparatorilor opteaza pentru loturi mici de teren, destinate constructiilor individuale de locuinte in zone cu utilitati.

Exista si o cerere importanta de suprafete mari de teren, destinate proiectelor imobiliare rezidentiale", completeaza Alin Zafiu.

Oferta de loturi cu suprafete mici, care pornesc de la 250-350 mp, in general de pana la 1.000 mp, este data de numarul mare al investitorilor in terenuri care au cumparat in ultimii ani special pentru a parcela si revinde. Pentru a avea cumparatori, acestia vand mai mult decat terenul, pe care l-au scos din circuitul agricol.

Vand "facilitatile" unei zone rezidentiale, vand de fapt certitudinea ca, acolo, unde este inca un camp sau cateva vile razlete, maine vor fi cel putin 20-30 de astfel de vile, daca nu chiar sute sau mii, asa cum prevad de multe ori planurile zonale de urbanism pe care le-au realizat.

si prin faptul ca fiecare parcela are o cale de acces, un drum prestabilit, ofera si mai multa rigurozitate urbanistica, ceea ce duce la o armonie a viitoarelor zone rezidentiale.

Mai exista si suprafete mari de vanzare, de la 2.000 mp pana la 15.000-20.000 mp, multe aflate inca in extravilan. Preturile acestora scad cu pana la 40%, fata de cele parcelate.

In acest caz insa, terenurile necesita unele investitii, precum cadastru si intabulare pentru loturile nou create, intocmirea unui plan de urbanism zonal, scoaterea din circuitul agricol si amenajarea drumului de acces la loturi. In celelalte orase parcelarea terenurilor din zonele limitrofe se opreste la o suprafata de 500 mp.

Preturile loturilor de casa de langa Capitala

Pipera-Iancu Nicolae / 150-300 euro

Otopeni /100-150 euro

Mogosoaia /45-120 euro

Corbeanca /32-100 euro

Cernica /28-120 euro

Buftea /28-60 euro

Domnesti, Clinceni, Ciorogarla /25-70 euro

Articol integral in Capital