Uniunea Europeana doreste aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, a afirmat Jonathan Scheele, seful delegatiei UE in Romania, in emisiunea Romania la Raport de la MIX FM. Intrebat de Andreea Pora daca este nevoie de o sustinere externa suplimentara, comisarul a spus ca un lobby nu schimba realitatile din tara. In plus, autoritatile romane nu au motive de ingrijorare privind integrarea. El a apreciat ca raportul va fi obiectiv, dar nu dur.

"Va fi un raport obiectiv, ca de obicei, care va spune ce a fost bun in ultimele sase luni si atunci cand progresul nu a fost suficient si rapid, pentru a fi pregatiti pana la sfarsitul anului, in acest moment vom spune foarte clar care sunt problemele. Dar nu va fi vorba de a schimba atitudinea, de a spune: am vrut Romania, nu mai vrem Romania.

Nu e vorba de a fi duri, in sensul de a schimba atitudinea pozitiva fata de Romania", a declarat Jonathan Scheele.

Leonard Orban: Raportul va avea cel mult 5 stegulete rosii

Comisia Europeana nu a luat inca o decizie in privinta Romaniei, sunt in calcul trei variante privind termenul de integrare, a afirmat negociatorul sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, in emisiunea Romania la Raport de la MIX FM. El a spus ca se discuta despre 1 ianuarie 2007, 2008 sau de 2007 cu impunerea unor conditii.

Intrebat de Andreea Pora care varianta este cea mai plauzibila, Leonard Orban a afirmat ca 2007 conditionat este cea mai fezabila data de integrare.

"Vor mai fi mentinute cateva steaguri rosii in raportul Comisiei. Probabil vor fi maximum 5 steaguri rosii pe agricultura, pe agentiile de interventii si plati, pe sistemul de ecarisaj si pe chestiunea de impozitare. Vor fi un numar limitat de domenii in care Romania va mai avea aceste steaguri rosii, conform evaluarilor", a spus Leonard Orban.

Indiferent daca raportul va mentiona sau nu data aderarii, vom fi monitorizati foarte strict. Leonard Orban sustine ca se va urmari care sunt domeniile pentru care se vor introduce clauzele de salvgardare, clauze care nu amana data aderarii, dar pot impune restrictii in domeniul judiciar si al pietei interne.

Negociatorul sef afirma ca in momentele decisive exista foarte multe opinii, interese si presiuni facute de anumite grupuri de interese. Framantarile politice din Romania nu influenteaza raportul sustine Leonard Orban. El a adaugat ca numai problemele privind guvernarea ar putea sa schimba evaluarile Comisiei.

Semnalele pe care Romania trebuie sa le transmita la Bruxelles se refera la continuitatea reformelor, la vointa politica si la evitarea blocajelor care ar intarzia reformele.