Executivul Uniunii Europene va anunta Romania si Bulgaria, saptamana viitoare, ca ar putea bloca acordarea unor ajutoare importante pentru cele doua tari daca acestea nu finalizeaza reformele inainte de a adera la Uniune, arata o schita a raportului Comisiei Europene, obtinuta de Reuters.

Proiectul care circula joi in randurile inaltilor oficiali ai Comisiei nu contine nici o recomandare privind aderarea celor doua tari la UE in 2007 sau 2008.

Oficialii europeni mentioneaza in cazul Romaniei patru capitole cu "stegulet rosu" care ar putea intarzia aderarea, domenii in care vor trebui facute rapid progrese semnificative.

Acestea sunt: deficiente privind functionarea agentiilor care distribuie subventiile europene pentru agricultura, lipsa unui sistem de inregistrare a animalelor, necesar pentru plata acestor subventii si mentinerea unor standarde veterinare corespunzatoare, lipsa facilitatilor de colectare si tratare a produselor animaliere pentru prevenirea bolii vacii nebune.

In ultimul rand, sistemul informatizat de colectare a taxelor si impozitelor nu este interoperabil cu cel European ceea ce impiedica corecta colectare a TVA conform standardelor UE.

In cazul Bulgariei, oficialii europeni au mai multe ingrijorari, sase capitole fiind cu "stegulet rosu".

Pe langa cele legate de agricultura si colectarea TVA, nemultumirile UE sunt legate si de lipsa rezultatelor concrete in combaterea retelelor de crima organizate si a coruptiei, faptul ca nu a fost pusa in aplicare legislatia privind combaterea spalarii banilor ca si un control insuficient in ceea ce priveste distribuirea fondurilor europene la nivel local.

Alte domenii de preocupare ar fi protejarea proprietatii intelectuale, inspectia veterinara la granite, sistemul judiciar, coruptia, traficul cu fiinte umane, inchisorile supraaglomerate, conditiile din spitalele de psihiatrie, imbunatatirea situatiei romilor.

Pagina care ar trebui sa contina concluziile din proiectul de raport al Comisiei Europene privind Romania si Bulgaria este inca necompletata, iar concluziile urmeaza sa fie adaugate inainte de prezentarea documentului, in 16 mai, au spus surse europene, citate de Reuters.

Proiectul arata ca Bulgaria si Romania nu au reusit pana acum sa infiinteze agentii de plati pentru subventiile Uniunii Europene destinate sectorului agricol, iar Bulgaria nu este pregatita nici sa deruleze proiecte de dezvoltare regionala de miliarde de euro.

"Daca situatia nu va fi remediata, Comisia poate lua masuri pentru retinerea platilor catre Bulgaria si Romania", arata proiectul.

De la ultimul raport de monitorizare al Comisiei, publicat in octombrie 2005, Romania a redus numarul "steguletelor rosii", domenii pentru care Uniunea si-a exprimat ingrijorarea, de la 14 la patru, iar Bulgaria, de la 16 la sase.

Deficientele Romaniei se refera la probleme tehnice, cum sunt sistemul informatic pentru colectarea taxelor, dar Bulgariei i s-a cerut sa realizeze urgent progrese in ceea ce priveste pedepsirea in justitie a criminalitatii organizate si lupta impotriva coruptiei.