Baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, considera ca raportul publicat de organizatia americana "Mental Disabilities Rights" referitor la abuzurile asupra copiilor institutionalizati contine erori majore.

"Acei copii nu sunt inca pe deplin cuprinsi in procesul de reforma, iar eu voi sprijini orice initiativa a guvernului care va aduce situatia intr-o formula satisfacatoare. Totusi, raportul contine un numar de erori majore si importante.

Principala institutie citata in articol se afla in orasul Braila, dar eu am inteles ca acest loc a fost inchis cu mai mult de 12 luni in urma si ca toti copiii de acolo au fost transferati in locatii mai bune si ma intreb de ce, presupunandu-se ca raportul a fost scris dupa vizite facute in

ianuarie-februarie in acest an, ma intreb de ce acest loc, despre care cred ca a fost inchis complet acum mai bine de un an, a fost acum repus pe tapet".

Emma Nicholson considera ca documentul organizatiei neguvernamentale americane a aparut intr-un moment cheie, cu mai putin de o saptamana inaintea raportului Comisiei europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE:

"Este o incercare de a modifica politica europeana. Sunt ingrijorata, daca sursele mele sunt corecte, si ca acest loc teribil de la Braila s-a inchis cu mai bine de un an in urma, acest lucru pune un mare semn de intrebare asupra scopului avut in vedere prin publicarea acestui articol (..) Poate fi pus in legatura cu raportul care va fi prezentat saptamana viitoare.

Sunt foarte ingrijorata ca aceste informatii care, din cate inteleg, sunt atat de neadevarate, au fost publicate in acest moment.

Astfel incat, in calitate de copresedinte al grupului la nivel inalt, recomand cu putere ca o echipa de experti romani sa viziteze imediat fiecare locatie numita in acest articol si sa furnizeze grupului la nivel inalt, primului ministru si mie insami un raport complet si apoi vor putea fi luate rapid orice fel de masuri de corectare.

Pentru moment, insa, inteleg ca articolul este foarte incorect intr-adevar, ceea ce ma ingrijoreaza foarte mult si sunt, de asemenea, ingrijorata, in cazul in care copiii nu au fost tratati cum trebuie.

Baroneasa Emma Nicholson considera ca articolul nu va avea nici un impact asupra raportului Comisiei Europene referitor la aderarea Romaniei, asteptat in 16 mai.