Directorul general al Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, a demisionat joi din functie, la cererea Ministerul Finantelor Publice (MFP). La inceputul saptaminii, Ivan fusese inlocuit si din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului.

Nicolae Ivan a demisionat in urma solicitarii in acest sens din partea actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor Publice si nu a cerut vreo explicatie oficiala pentru aceasta decizie.

Ministerul de Finante a decis marti schimbarea a patru dintre cei sase membri ai Consiliului de Supraveghere ai Fondului Proprietatea. Chiar daca nu o recunoaste oficial, guvernul a fost nemultumit de activitatea fostului presedinte, Nicolae Ivan, care s-a lansat in declaratii riscante ce au pus sub semnul intrebarii bunul mers al activitatii Fondului.

Alexandru Paunescu, noul presedinte al Fondului Proprietatea, a fost pina de curind inspector in cadrul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Ceilalti membri numiti acum in cadrul Consiliului de Supraveghere sunt Ciorcoda Silvia, Claudia Rosianu, Ioan Hidan si Nicolae Dinca. Ei se alatura altor doi membri, care si-au pastrat functiile: Ingrid Zaarour si Iulian Hutuca.

Activitatea Fondului Proprietatea a fost intens criticata in ultima vreme de mai multi specialisti. Intr-un interviu pentru Hotnews.ro, avocatul Dan Visoiu, de la firma de consultanta BAC Investment, considera ca exista numeroase disfunctionalitati legate de modul de functionare a FP, care trebuiesc urgent solutionate.

Printre altele, Visoiu a apreciat ca actuala modalitate de despagubire a fostilor proprietari ale caror case au fost confiscate de regimul communist nu este justa si echitabila si propunea crearea unei structuri in care actiunile Fondului Proprietatea sa constituie garantia pentru emiterea ulterioara a unor obligatiuni (bonds) la nivel international.

Tot Dan Visoiu considera ca modul in care este cuantificata despagubirea nu reprezinta cea mai fericita formula dar si faptul ca modalitatile de atac in justitie a deciziilor Fondului Proprietatea sunt foarte sumar prezentate.

In plus, legea de functionare a Fondului Proprietatea a fost incalcata prin faptul ca listarea FP trebuia sa se faca la 30 de zile de la constituirea sa, lucru care nu s-a intimplat inca.

In tot acest timp, fostul presedinte al Fondului, Nicolae Ivan dadea asigurari publice ca lucrurile sunt in ordine. Tot el a facut insa o declaratie care in mod normal ar fi trebuit sa fie sanctionata de CNVM, respective a afirmat ca "garanteaza" ca valoarea actiunilor Fondului Proprietatea va fi de 1 euro.

Infiintat in decembrie anul trecut, Fondul Proprietatea isi propune despagubirea prin plati in echivalent a fostilor proprietari care, din diferite motive, nu isi mai primi inapoi imobilele.

Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de circa 3,9 miliarde euro.