Sistemul contractului RCA, incheiat pe o perioada nedeterminata intre client si asigurator, si care obliga clientul sa notifice cu 30 de zile inainte societatea de asigurari in cazul in care doreste sa-si schimbe compania, creeaza bariere si incurcaturi in piata.

Potrivit lui Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii, sistemul "reprezinta o bariera la deschiderea pietei", iar "transformarea unui beneficiar de serviciu intr-un client semicaptiv nu poate fi acceptata".

Oficialul MIE a anuntat ca este foarte posibil ca Ministerul Integrarii sa ceara cat de curand CSA sa gaseasca o solutie pentru inlaturarea sau modificarea acestei reglementari.

Presedintele CSA, Nicolae Crisan, a anuntat disponibilitatea CSA de a analiza situatia si a modifica reglementarile: s-ar putea introduce o clauza de renuntare la data expirarii contractului, sau contractul ar putea inceta daca clientul nu plateste prima de asigurare.

Albin Biro, membru in consiliul de conducere al CSA, considera ca introducerea contractelor de asigurare RCA ajuta la actualizarea bazei de date CEDAM (in care se pot verifica politele de asigurare ale partenerilor de trafic), reducand mult nivelul informatiilor de actualizat.