Acordul cu FMI va fi analizat la expirarea acestuia, in iulie, pina atunci discutiile fiind intrerupte.

Optimismul din primavara al oficialilor romani, care spuneau ca acordul cu FMI ar putea continua daca Fondul va aprecia ca evolutiile macroeconomice sint pozitive, s-a risipit.

Romania nu intentioneaza sa reia discutiile pentru finalizarea acordului stand-by pina la expirarea acestuia, in luna iulie, spun oficialii FMI, dupa incheierea consultarilor anuale. „Autoritatile (n.r. - romane) sint increzatoare ca mixul de politici este adecvat pentru mentinerea macrostabilitatii", spune institutia internationala.

Observatiile facute privesc o elaborare nerealista a proiectului de buget pe acest an si a tintei de deficit bugetar, dezechilibre macroeconomice gen inflatie, deficit de cont curent, precum si derapaje in politica salariala si lipsa reformelor structurale.

Analistii sustin ca ingrijorarile FMI sint fara obiect in acest an, insa privesc anii urmatori.

Fondul Proprietatea ataca bugetul

Unul dintre factorii care pot da peste cap deficitul bugetar si inflatia este chiar Fondul Proprietatea . „Mai ales daca va incepe sa functioneze in acest an, Fondul Proprietatea va afecta veniturile statului, deoarece o buna parte din dividendele societatilor de stat nu vor mai intra la bugetul public si se vor duce la oameni.

Pe de alta parte, daca actiunile vor fi vindute nerezidentilor, atunci va aparea o injectie suplimentara de lichiditati in Romania", spune profesorul Daniel Daianu. Din perspectiva aderarii, profesorul spune ca asumarea angajamentelor luate in Agenda Lisabona, dezvoltarea infrastructurii, invatamintului, sanatatii, impusa de viitoarea calitate de membru a Romaniei, va fi dificila.

Resursele care vor trebui alocate vor mari cererea si contravin astfel politicii BNR de tintire a inflatiei.

Articol integral in Cotidianul