Aproape 6.000 de minori detineau la finele anului trecut contracte de economisire-creditare, potrivit datelor raportate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Din totalul contractelor incheiate de aceasta banca, circa 80.000, peste 7% din beneficiari au mai putin de 18 ani. Cel mai tanar beneficiar al unui astfel de contract incheiat de RBL s-a nascut in luna martie a acestui an.

Sumele medii contractate de clientii RBL aflati pana la varsta majoratului sunt de circa 16.000 de lei noi.

In cazul HVB Banca pentru locuinte, cea de a doua institutie bancara de economisire-creditare de pe piata, numarul contractelor incheiate de parinti pentru copiii lor ajunge la 9% din total, potrivit datelor institutiei, care pastreaza confidential numarul contractelor.

Principiile sistemului

Acest sistem presupune o perioada de timp de economisire, iar la sfarsitul acesteia se poate obtine de la banca un credit care trebuie rambursat in acelasi numar de ani. Dobanda practicata in perioada de economisire este de 3%, iar cea perceputa de banca la soldul creditului este de 6%.

Banii obtinuti nu pot fi utilizati decat in domeniul locativ: achizitionarea de imobile, reamenajarea locuintelor.

Sumele pot fi insa utilizate ca avans pentru contractarea de credite ipotecare sau imobiliare.

Beneficiarii de astfel de contracte care au in prezent numai cateva luni vor putea "aduna" pana la majorat un avans consistent pentru a face un imprumut pentru casa.

Chiar daca dobanda din perioada de economisire este mica, cei care incheie astfel de contracte beneficiaza si de prime de la stat.

Tinerii obtin mai multi bani

In mod normal, prima este de pana la 100 de euro pe an. Persoanele cu varste de pana la 35 de ani care incheie astfel de contracte pot beneficia de subventii mai mari. Prima ajunge la echivalentul a 130 de euro daca acesta are trei copii sau mai multi.

Articol integral in EVZ