Un scandal fara precedent in lumea fotbalului zguduie Italia si intreaga lume de cateva zile. Parchetul din Napoli ancheteaza in total noua cluburi de fotbal din Serie A si Serie B, in frunte cu Juventus Torino. Aceste cluburi sunt in sfera de influenta a lui Luciano Moggi si sunt suspectate ca au participat la aranjamente.

Ieri, cotidianul `Gazzetta dello Sport` a anuntat numele tuturor cluburilor italiene implicate in acest scandal si anchetate de Parchetul din Napoli. Lista acestor cluburi incepe cu Juventus Torino si continua cu Fiorentina, Lazio, Udinesse, Siena, Messina, Arezzo, Crotone si Avellino, ultimele trei fiind din Serie B.

Trei dintre aceste cluburi sunt acuzate de frauda sportiva si risca sa fie retrogradate intr-o divizie inferioara. Se suspecteaza ca unul din aceste trei cluburi este chiar Juventus Torino unde, pana ieri, Luciano Moggi detinea functia de Director General.

Scandalul a izbucnit dupa publicarea unor inregistrari telefonice in care se disting vocile lui Luciano Moggi, Franco Carraro (Presedintele Federatiei Italiene de Fotbal), Paolo Bergamo (fostul sef al Comisiei Arbitrilor), Pierluigi Pairetto (actualul sef al Comisiei Arbitrilor) si a arbitrului Massimo de Santis.

In scandal mai apar si numele unor angajati ai firmei de impresariat sportiv GEA World, si anume Alessandro Moggi, Chiara Geronzi, Ricardo Calleri si Franco Zavaglia.

Renumitul arbitru international Massimo de Santis se presupune ca ar fi coordonatorului grupului de arbitri aflat sub influenta si in puterea asociatiei GEA World. De Santis, selectionat pentru a arbitra la Campionatul Mondial din Germania, din vara aceasta, poate fi exclus din acest lot in urma acuzelor aduse.