NOTE DESPRE AMOR, de Claude Anet

in afara colectiilor

traducere din franceza de Emanoil Marcu

Om de lume, sportiv si jurnalist, prieten cu printul Bibescu si autor al unui reportaj de la raliul Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti din 1904, scriitorul francez de origine elvetiana Claude Anet (pe numele sau adevarat Jean Schopfer) a scris cateva carti care s-au bucurat de succes in perioada imediat postbelica - printre ele, o relatare in nu mai putin de patru volume a evenimentelor petrecute in timpul Revolutiei ruse pe care le-a trait in calitate de corespondent de presa.

Una dintre cartile lui uitate, republicata in 1995 de editura L'Age d'Homme, este si acest opuscul cuprinzand pagini despre barbati, despre femei, despre alegerea amantei, despre gelozie sau despartire.

Transcriindu-si gandurile sau reveriile cu eleganta limbii franceze dintotdeauna, autorul reuseste sa-i provoace cititorului de azi socul intalnirii cu mentalitatea epocii postbelice numite, nu fara temei, les annees folles.

Sus, deasupra lumii
Paul Bowles

SUS, DEASUPRA LUMII, de Paul Bowles

colectia Cartea de pe noptiera

traducere din franceza de Alex. Leo Serban

Pe terasa unui apartament dintr-un oras al Americii Centrale, patru personaje poarta o conversatie politicoasa. Doi turisti americani - sot si sotie, gazda lor, un barbat plin de sarm, si iubita acestuia, frumoasa si exotica. Un raspuns simplu si poate mai putin politicos al gazdei se dovedeste a avea valoare profetica. Povestea e insa alta decat pare la inceput.

Cu rafinament artistic, Paul Bowels ii croieste cititorului sau un drum literar in complicatul labirint al relatiilor interumane.

Pianistul
Wladyslaw Szpilman

PIANISTUL. EXTRAORDINARA POVESTE A SUPRAVIETUIRII UNUI OM IN VARSOVIA, 1939-1945, de Wladyslaw Szpilman

colectia Raftul intai

traducere din engleza de Mona Antohi / cuvant inainte de Andrzej Szpilman / epilog de Wolf Biermann

Publicate initial in Polonia, in 1945, apoi interzise de autoritatile comuniste, memoriile pianistului evreu Wladyslaw Szpilman despre supravietuirea in ghetoul varsovian pot sta, prin valoarea lor istorica si umana, alaturi de unele dintre cele mai cunoscute evocari ale Holocaustului.

Szpilman relateaza ororile vietii din ghetou cu o uimitoare precizie si stiinta a detaliului, cu forta descriptiva a unui reporter, reusind sa recreeze chiar banalitatea si aparenta normalitate a relatiilor sociale in mijlocul catastrofalelor schimbari si sub amenintarea permanenta a deportarii in lagarele de concentrare.

Ramas singur intr-o lume care se prabuseste, eroul se adapteaza si supravietuieste in cele mai incredibile imprejurari, ajutat de prieteni si, in final, printr-o incredibila intorsatura a sortii, de un capitan german care-i salveaza viata.

Utilizind un limbaj discret, care-l apropie mai curind de sobrietatea lui Primo Levi decat de urgenta morala a lui Elie Wiesel, Szpilman reuseste sa ramina un observator si un cronicar lucid al experientelor prin care trece, relatate pe tonul neutru, rece , al unor trairi incomplet asimilate inca la data scrierii acestui text - un ton in care nu primeaza dorinta de razbunare, ci aceea de a intelege.

Educatia copilului meu in 25 de tehnici
MEG F. Schneider

EDUCATIA COPILULUI MEU IN 25 DE TEHNICI (CARE NU DAU GRES), de MEG F. Schneider

colectia Humanitas Practic

traducere din engleza de Sorana Corneanu

Cum este bine sa reactionez cand copilul meu are un comportament nepotr! ivit? Dar cand trece printr-un moment greu? Cum sa-i schimb copilului purtarea, cum sa-l ajut? Sunt intrebari pe care ni le punem multi dintre noi, parintii de astazi. Ghidul de fata ne inarmeaza cu cele mai bune tehnici de "reactie" si educatie.

"Cele mai bune" pentru ca nu e vorba de simple retete, menite sa rezolve situatii de moment. Scopul lor ultim este sa usureze comunicarea cu copilul, sa-i formeze acestuia caracterul, sa-l invete ceva folositor in viata.

Cele 25 de tehnici functioneaza de la varste mici pana in adolescenta. Pentru a arata cum functioneaza in viata reala, Meg Schneider -- psiholog, dar si cunoscuta autoare americana de literatura pentru copii - le-a pus, pur si simplu, in scena. Pornind de la situatii-tip, a construit mici scenarii parinte-copil, mai vii si mai instructive decat orice discurs teoretic.

La vanatoare de Cezanne
Peter Mayle

LA VANATOARE DE CEZANNE, de Peter Mayle

colectia Rasul lumii

traducere din engleza de Sanda Andronescu

Camilla Jameson Porter, membra a inaltei societati din New York, detine arta lingusirii publice la degetul mic. Revista pe care o conduce debordeaza de portrete ! flatante ale oamenilor cu bani, pe care-i zugraveste in tonuri atasante, indatoritoare.

Numai ca Andre Kelly, fotograful ei preferat, aflat in misiune in sudul Frantei, asista la o scena bizara, in care un tablou de Cezanne e scos pe furis dintr-o vila si incarcat intr-o furgoneta. De aici incep complicatiile, fiindca in spatele afacerii se afla nimeni altul decat iubitul Camillei, falsificator de prestigiu si adept al imbogatirii prin metode alternative.

Iar operatiunea de recuperare a tabloului presupune riscuri pe care nu toata lumea e dispusa sa si le asume. Mai ales cand din umbra pandeste un fost pistolar din Legiunea Straina pe care-l mananca degetul cu care apasa pe tragaci.

Ultimile zile ale lui Immanuel Kant
Thomas de Quincey

ULTIMELE ZILE ALE LUI IMMANUEL KANT, de Thomas de Quincey

in afara colectiilor

traducere din engleza de Doina Lica

Lipsita de evenimente cum a fost, viata celui care a regandit din temelii cunoasterea umana i-a intrigat totusi pe contemporani. In special in ultimii sai ani, aureolat de celebritate, Kant a avut parte de o serie de discipoli care i-au stat alaturi si au relat! at in amanunt cum isi petrecea ziua, ce lucruri il interesau cu deosebire si ce ganduri le impartasea apropiatilor sai.

In 1827, la nici un sfert de secol de la moartea lui Kant, Thomas de Quincey, autorul celebrelor Confesiuni ale unui opioman englez, a scris pe baza catorva marturii acest mic volum in care povesteste boala si moartea filozofului de la Konigsberg.

Pe un ton retinut, fara a ocoli momentele de intens dramatism, De Quincey evoca, in pagini putine, dar impresionante, demnitatea cu care cel ce a legat legea morala de cerul instelat a stiut sa primeasca incercarea suprema.

Ochiul de foc
Olivier Clement

OCHIUL DE FOC, de Olivier Clement

seria Religie

traducere din franceza de Petrus Costea

Cele doua eseuri ale lui Olivier Clement reunite in acest volum sunt legate de aceeasi grija: aceea de a trece peste prapastia care exista de secole intre crestinism, pe de o parte, si! dublul, dar unicul mister al cosmosului si al erosului, pe de alta, peste ruptura dintre spirit si materie.

Primul trateaza despre anumite aspecte ale alchimiei occidentale, al carei scop originar nu era de a produce aurul palpabil, ci de a transmuta temporalitatea intunecata de moarte in aurul solar al vesniciei, iar al doilea despre contemplarea naturii in traditia Orientului crestin, incercand sa puna in valoare dimensiunea cosmica a teologiei ortodoxe.

Ambele isi propun sa reconcilieze erosul alchimiei, unul legat mai curand de natura, cu iubirea crestina, pe Hermes cu Christos.

Despre Numinos
Rudolf Otto

DESPRE NUMINOS, de Rudolf Otto

seria Religie

traducere din germana de Silvia Irimiea si Ioan Milea

Studiile care alcatuiesc lucrarea Despre numinos au, potrivit intentiei autorului, menirea de a completa scrierea sa despre sacru.

Ele sunt destinate sa explice "ele! mentul numinosului prin exemple luate din experienta religioasa, sa-i arate importanta pentru viata religioasa si pentru cultul religios, si, pornind de la el, sa arunce o lumina asupra celor mai profunde concepte religioase crestine, acelea de pacat, spirit si carne, pierzanie si nevoie de mantuire.

Si, intr-o confruntare finala cu teoriile naturaliste despre religie, urmeaza ca, prin exemplul asa-numitului animism, in felul in care il intelege Wundt, sa incerce a dovedi ca, fara premisa numinosului, orice teorie a religiei nu poate decat sa esueze, intrucat desi prin el nu e data intreaga esenta a religiei, el reprezinta a-priori-ul ei obiectiv, care sta la baza posibilitatii ei in general si, deci, la baza posibilitatii unei istorii a evolutiei religiei".

Istoria Europei
Jean Carpentier, Francois Lebrun

ISTORIA EUROPEI, de Jean Carpentier, Francois Lebrun (coord.)

colectia Istorie

traducere din franceza de Sandor Skultety si Mariana Baluta-Skultety / prefata de Rene Remond

In numai 600 de pagini, o istorie a Europei de la origini pana astazi. Capitole scurte, usor de c! itit, despre istoria, politica si civilizatia continentului nostru.

Seturi de documente comentate

Glosar de termeni-cheie

Cronologie si harti

Arborele genealogic al principalelor dinastii

Statistici graitoare pentru prezenta europeana pe mapamond

Bibliografie cu sugestii de aprofundare a lecturii

Ca bobul intre pietrele de moara
Aleksandr Soljenitin

CA BOBUL INTRE PIETRELE DE MOARA, de Aleksandr Soljenitin

seria Memorii / Jurnale / Convorbiri

traducere din rusa de Nicolae Vrebulevschi

Urmarit o viata intreaga de KGB, inchis si apoi eliberat, publicat si apoi interzis, continu! and sa publice in samizdat, in sfarsit constrans sa ia calea exilului, Aleksandr Soljenitin incepe din 1974 o noua viata in Occident.

O viata mai putin trandafirie decat s-ar putea crede, presarata cu capcane la tot pasul, de la cele financiare la cele intinse de mass-media, cu intalniri memorabile, dar si cu multe contacte cel putin neplacute.

Despre toate acestea, despre Occident si relatia lui cu Rusia, despre propria sa opera si despre primirea ei in Europa de Vest si in Statele Unite este vorba in aceasta carte, subintitulata "Schite de exil", care continua volumul de memorii Vitelul si stejarul si a carei prima parte acopera perioada 1974-1978.

Tratat de sociologie
Raymond Boudon

TRATAT DE SOCIOLOGIE, de Raymond Boudon

colectia Dictionare / Tratate / Referinte

traducere din franceza de Delia Vasiliu si Anca Ene

Tratatul de sociologie coordonat de profesorul Raymond Boudon sta sub semnul sociologiei actiunii -- o paradigma "de ulti! ma ora" a disciplinei, cu radacini adanci in traditia europeana si americana, care s-a dovedit extrem de productiva in explicarea si interpretarea fenomenelor sociale.

Noua profesori si cercetatori de la mari universitati si institute de cercetare din Franta sunt autorii celor 14 capitole ale volumului. Demonstratiile lor sunt sustinute cu argumente preluate de la clasicii sociologiei (Durkheim, Weber, Pareto, Simmel), ca si din recente cercetari de teren.

O bibliografie adusa la zi, cuprinzand opere clasice si lucrari din ultimele decenii, deschide un larg orizont de lectura cititorului, invitandu-l sa-si completeze cunostintele prezentate in fiecare din capitolele cartii: 1. Actiunea, 2. Grupurile si sociabilitatea, 3. Stratificarea, 4. Mobilitatea, 5. Puterea, 6. Conflictele, 7. Miscarile sociale, 8. Schimbarea sociala, 9. Organizatia, 10. Devianta, 11. Religia, 12. Cultura, 13. Cunoasterea, 14. Comunicarea.