Guvernul a hotarat eliminarea definitiva a controlului preturilor produselor si serviciilor in sectorul minier, ceea ce va face ca acest sector sa aiba o abordare manageriala orientata catre piata si eficienta economica.

Preturile produselor si serviciilor din sectorul minier vor fi stabilite in conditiile pietei libere, la concurenta cu alti furnizori interni sau externi, dupa ce Guvernul a decis, in sedinta din 10 mai a.c., abrogarea HG 1609/2003 privind preturile produselor subventionate din sectorul minier, informeaza un comunicat al guvernului.

Structura actuala a sectorului de exploatare a substantelor minerale solide demonstreaza existenta unui numar semnificativ de agenti economici, ceea ce elimina premisa existentei unei situatii de monopol pe piata specifica.

De asemenea, prin eliminarea controlului preturilor, societatile comerciale din domeniul resurselor minerale au posibilitatea de a valorifica avantajul evolutiei pozitive a preturilor metalelor la bursele de profil, se arata in comunicatul guvernului.

Conform strategiei industriei miniere pe 2004-2010, abordarea activitatii in industria miniera trebuie sa se faca pe baze comerciale, care vizeaza valorificarea produselor miniere in conditiile pietei libere, la concurenta cu orice alti furnizori interni sau externi.