Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR ) a invitat vineri firmele interesate sa participe la licitatie pentru serviciile de consultanta privind proiectarea si supervizarea constructiei Autostrazii Cernavoda-Constanta. Totodata, CNADNR doreste sa construiasca 10 poduri in zona Dobrogea. Investitiile vor fi realizate in urma unor imprumuturi externe.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, reprezentat prin CNADNR, a primit un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru realizarea Proiectului Autostrazii Cernavoda-Constanta si un imprumut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare pentru Proiectul de Constructie a Variantei de Ocolire a Municipiului Constanta.

Acesta din urma include si reabilitarea a zece poduri strategice in zona Dobrogea, situate fie pe autostrada, fie pe varianta de ocolire sau care deservesc coridorul de autostrada.

Romania isi propune sa lanseze ample programe de dezvoltare a infrastructurii. Programul Operational Sectorial de Transport are alocat pentru perioada 2007-2013 un buget total de aproximativ 5 miliarde de euro, dintre care 4 miliarde reprezinta suportul financiar al UE, restul fiind cofinantare nationala.

Proiectele propuse spre finantare au in vedere modernizarea si reabilitarea infrastructurii de transport, Imbunatatirea serviciilor de transport pe calea ferata, promovarea transportului inter-modal, imbunatatirea sigurantei traficului pentru toate modurile de transport si minimizarea efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului.