Grupul Rompetrol (TRG) a anuntat vineri pierderi nete de 20 de milioane de dolari in perioada ianuarie-aprilie 2006, in timp ce cifra de afaceri consolidata a crescut de 2,5 ori. Pierderile inregistrate au fost explicate de Rompetrol prin cresterea cheltuielilor financiare si prin preturile tot mai mari platite pentru petrolul importat. Pierderi de circa 22 milioane de dolari a inregistrat si Rompetrol Rafinare.

Rezultatul net al grupului Rompetrol, incluzand dobinzile si amortizarile, a fost de circa - 20 milioane dolari pe primele patru luni ale anului. In acelasi interval de timp cifra de afaceri consolidata a ajuns la 1,78 miliarde USD, de 2,5 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Profitul operational consolidat (EBITDA) a atins 25 de milioane USD.

Sefii Rompetrol explica rezultatul negativ prin cresterea cheltuielilor financiare si prin preturile tot mai mari platite pentru petrolul importat.

"Dobanzile mari duc la o crestere a cheltuielilor financiare in acest an fata de anul trecut, astfel incat platim mai mult pentru finantarile obtinute.

Trebuie sa aveti in vedere ca importam tot titeiul pe care il procesam in rafinariile noastre", a declarat Philip Stephenson, vicepresedinte The Rompetrol Group BV (TRG).

In plus, Rompetrol a anuntat ca nu are in vedere achizitii in acest an, dupa cumpararea firmei franceze de distributie Dyneff fiind necesara o perioada de cel putin un an pentru integrarea acestei companii.

In ce priveste Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie din Romania a Grupului, si aceasta a inregistrat pierderi de circa 22 de milioane de dolari pe primele patru luni ale acestui an, reiese din date furnizate de Bursa de Valori Bucuresti.

Conform grupului Rompetrol, RRC a obtinut insa in primele patru luni ale lui 2006 o cifra de afaceri consolidata de 690 milioane USD, cu 68 de milioane USD mai mare decat in perioada ianuarie - aprilie 2005, desi conjuctura de piata a fost mai putin favorabila.

„Aceasta a fost cauzata de o reducere semnificativa a marjei de rafinare, ca urmare a cresterii constante a pretului titeiului si unui nivel relativ stabil al preturilor la pompa, la care se adauga un consum diminuat de carburanti pe plan intern, in lunile de iarna", arata Rompetrol.

Profitul operational consolidat (EBITDA) al RRC a fost de 14 milioane USD, mai scazut comparativ cu anul trecut, cand piata interna a inregistrat o mai buna corelare intre valoarea produselor finale si cotatiile internationale.

Dar in luna aprilie situatia s-a redresat, deja, fata de primul trimestru, EBITDA crescand de aproximativ sase ori.

In ciuda rezultatelor negative inregistrate pina acum, Rompetrol spera sa incheie anul pe plus.

" Estimarile realizate la inceputul anului, care prevad un profit net de 13,2 milioane USD pentru intreg anul 2006, sunt facute cu aplicarea, in continuare, a politicii de evaluare conservativa pe care am folosit-o si anul trecut, cand previziunile au fost depasite de peste doua ori", a spus Dinu Patriciu, presedintele TRG.