Membrii grupului liberal-democrat din Parlamentul European (ALDE) raman increzatori in faptul ca raportul din 16 mai al Comisiei Europene va lua decizia ca Romania sa adere la 1 ianuarie 2007.

Intr-un comunicat de presa remis Hotnews.ro, Graham Watson, liderul gruparii politice europene spune ca isi mentine aceasta incredere atata vreme cat Romania va continua sa demonstreze ca sunt facute reforme care genereaza rezultate.

Potrivit liderului ALDE, Comisia Europeana are o sarcina foarte dificila in privinta asteptarilor referitoare la strategia de extindere a Uniunii Europene. Pe de o parte, Comisia stie ca daca decizia raportului din 16 mai va fi prea negativa, opinia publica din Romania se va intoarce impotriva Uniunii Europene.

Pe de alta parte este constienta si de faptul ca opinia publica din Uniunea Europeana este ingrijorata de perspectiva unei alte extinderi a Uniunii si ca asteapta semnale clare de la Bruxelles ca evaluarile asupra viitorilor membri sunt facute la modul serios.

"Personal raman increzator in privinta faptului ca saptamana viitoare, Comisia Europeana va lua decizia ca Romania sa adere la 1 ianuarie 2007, atata vreme cat Romania va continua sa demonstreze ca sunt facute reforme si ca acestea produc si rezultate.

O analiza finala, in toamna, va determina in mod cert daca se impune sau nu introducerea unor anumite clauze sectoriale pentru acele domenii in care Romania mai are inca probleme", a declarat Graham Watson.

Watson a facut apel la toti romanii, de la simpli cetateni pana la membri ai guvernului sa lucreze impreuna pentru ca Romania sa obtina cel mai bun raspuns posibil din partea UE si sa evite astfel orice posibilitate de amanare a aderarii. Nu exista alternativa in acest sens.

"Schimbarile si reformele implicate de procesul de aderare nu sunt doar o serie de examene date pentru aderarea la UE. Acestea sunt esentiale pentru ca Romania sa reuseasca sa-si imbunatateasca standardele si calitatea vietii, sa obtina crestere economica, sa asigure locuri de munca si securitate personala", a mai spus acesta.

Liderul ALDE a mai specificat ca statutul de membru al UE nu e un scop in sine ci doar un mijloc de a obtine toate beneficiile mentionate mai sus.