Cu doar cateva zile inainte de prezentarea raportului Comisiei Europene privind sansele Romaniei de a se alatura UE la 1 ianuarie 2007 scena politica romaneasca e in fierbere.

Presedintele e tintuit pe patul de spital, asupra premierului se exercita presiuni pentru schimbarea din functie, iar opozitia incearca sa isi unifice fortele in incercarea de a obtine demisia guvernului printr-o motiune de cenzura.

Hotnews.ro ofera unele raspunsuri la intrebarea privind sansele guvernului Tariceanu de a ramine in functie.

Mediul politic romanesc traverseaza o perioada de maxima agitatie. Faptul ca pe 16 mai este posibil ca Romania sa nu primeasca o recomandare clara din partea Comisiei Europene privind aderarea la inceputul anului viitor a dus la o acutizare a tensiunilor politice.

O intrebare importanta care asteapta un raspuns in viitorul apropiat este legata de posibilitatea caderii guvernului condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu.

Scenariile sunt numeroase in aceasta privinta dar, in opinia analistului Cristian Ghinea, trei sunt factorii care trebuiesc luati in calcul: popularitatea si influenta presedintelui Traian Basescu, anuntul Comisiei Europene privind integrarea si - nu in ultimul rand - capacitatea de coagulare a opozitiei.

"In opinia mea, schimbarea guvernului Tariceanu este iminenta, mai devreme sau mai tarziu. Ramine insa de vazut cind si cum se va intimpla acest lucru", considera Ghinea, care a adaugat ca cel mai probabil actualul premier va fi schimbat din functie abia dupa aderarea la UE.

Si analistul Iosif Boda crede ca premierul Tariceanu este bine plasat in scaun si va fi greu sa fie schimbat din functia de prim-ministru. "Tariceanu este foarte greu de dat jos din fruntea guvernului. Intr-un an si jumatate imaginea lui s-a intarit prin functiile pe care le detine, anume premier si presedinte de partid. La el este painea si cutitul din partid.

In prezent nu cred ca sunt sanse ca executivul condus de Tariceanu sa fie dat jos, dar pe viitor exista posibilitatea, caci in politica aliantele se fac si se desfac. Pentru declansarea crizei, democratii sau conservatorii ar putea sa se retraga de la guvernare si atunci automat vor fi alegeri anticipate. In prezent numai asa vad posibila inlocuirea lui Tariceanu", a explicat Boda.

Presiuni asupra guvernului Tariceanu au fost exercitate in ultima vreme din doua directii principale. Intai de toate, din partea presedintiei care - pe langa racirea relatiilor Basescu-Tariceanu - l-a scos la inaintare pe fostul lider liberal, Theodor Stolojan.

Iosif Boda crede ca revenirea lui Stolojan pe scena politica si implicit inlocuirea lui Tariceanu are sanse foarte reduse de reusita. "Exista doua dificultati majore. Prima este faptul ca exista in interiorul PNL un grup foarte bine inchegat care il sustine pe Tariceanu (vezi in acest sens grupul Patriciu, Antonescu, Hasotti) si care nu-l agreaza deloc pe Stolojan.

Iar cea de-a doua dificultate este greseala facuta de Stolojan cand a acceptat sa devina consilierul pe probleme economice al lui Traian Basescu. Prin aceasta functie Stolojan este privit acum ca un subaltern al presedintelui.", considera Iosif Boda.

In momentul de fata premierul poate fi schimbat doar la propunerea Partidului National Liberal. Asa ca, practic, inlocuirea lui Calin Popescu Tariceanu ar fi posibila numai daca liberalii ar propune o schimbare a sefului de partid .

Analistii considera ca aceasta posibilitate este foarte putin plauzibila si, in plus, ar duce la slabirea PNL. "Liberalii au pierdut sansa de a fi primul partid pe scena politica romaneasca", spune Cristian Ghinea. "In mod sigur, PNL va continua sa scada in sondaje si va ramane un partid de mana a doua, fie ca va face o alianta cu PSD, fie ca va continua cu PD".

Un al doilea element care poate influenta stabilitatea guvernarii Tariceanu este anuntata motiune de cenzura ce ar urma sa fie introdusa de PSD si PRM si care - exista speculatii - ar putea fi sustinuta si de unii membri PD sau de independenti.

O motiune de cenzura trece cu votul a jumatate plus unu din numarul total de senatori si deputati. Cum sunt 468 de parlamentari, Guvernul ar putea cadea daca cel putin 235 dintre ei voteaza motiunea.

Deoarece PSD si PRM au impreuna doar 201 voturi, opozitia ar mai avea nevoie de 34 de voturi pentru a inlatura Guvernul Tariceanu.

Analistii politici sunt insa sceptici asupra posibilitatii de succes a unei motiuni de cenzura, fapt ce ar constitui o premiera in politica romaneasca. "Am serioase indoieli ca va fi depusa o motiune de cenzura de catre PSD si PRM.

Miza pentru aceste doua partide politice este foarte mare pentru ca daca motiunea de cenzura va fi votata, caderea guvernului Tariceanu va duce inevitabil la alegeri anticipate", considera Iosif Boda. "Atat PRM cat si PSD nu sunt pregatite de alegeri anticipate, avand in vedere procentajul mic obtinut de ele in sondaje".

Si Cristian Ghinea mizeaza pe faptul ca guvernul Calin Popescu Tariceanu va supravietui motiunii de cenzura. "Foarte probabil, actualul executiv va mai rezista pana la integrarea in Uniunea Europeana".