In aceasta duminica, Romania joaca la Loto pentru a prinde sase numere care ii pot aduce norocosului castigator peste patru milioane de euro. Acesta este unul dintre cele mai mari castiguri din istoria premiului, precizeaza Loteria Nationala, si un motiv suficient pentru a mai crea o noua obsesie nationala duminicala.

De-a lungul timpului, marile "poturi" puse la bataie de Loterie au fost antamate de oameni simpli care s-au trezit miliardari peste noapte. Unii si-au prapadit castigurile fabuloase, iar altii s-au ascuns pentru ca nu mai scapau de rude si prieteni.

Primul miliardar, in puscarie

Primul miliardar din istoria Loteriei Romane postdecembriste a fost un tanar de 23 de ani din Cicanesti, o localitate aflata la cativa kilometri de Curtea de Arges. De profesie mecanic auto, Gabriel Bobic a castigat in august 1995, cu o varianta simpla, echivalentul a 584.000 de dolari.

Bobic nu a apucat insa prea mult sa se bucure de bani pentru ca, doi ani mai tarziu, a fost acuzat de ucidere din culpa si a ispasit patru ani de inchisoare pentru un accident mortal comis in timp ce conducea sub influenta bauturilor alcoolice o masina neinmatriculata. In prezent este falit. Si-a irosit banii in mai multe afaceri fara succes, la barbut si la chefuri cu prietenii.

Sotia l-a parasit, iar fratele lui a fost condamnat la sase ani de detentie pentru trafic de influenta. Exista persoane care l-au auzit in acea vreme pe Bobic repetand obsesiv 4, 8, 34, 43, 47, 48, numerele care l-au facut unul dintre cei mai invidiati romani.

In 1999, un alt tanar din Curtea de Arges, Madalin David Mihail, de 23 de ani, castiga la Loto 148.000 de dolari. Mult mai chibzuit, Mihail si-a construit o vila, a investit in cateva afaceri, iar restul banilor i-a mutat la timp de la defuncta Banca a Religiilor, desi directorul Sucursalei BIR din Curtea de Arges n-a vrut sa aprobe transferul intr-o prima faza.

Nici Mihail n-a fost scutit de probleme. Dupa un chef cu un politist, agentul Liviu Gulie, s-a incins o bataie care l-a facut pe tanarul castigator sa stea in arest o noapte chiar cu primul norocos, Gabriel Bobic, cercetat la acea data pentru omor din culpa.

A fugit din satul lui si a destramat familia

Dan Amariei, cel care in 2003 a castigat 1,3 milioane de dolari la Loto starnind invidia consatenilor sai din Baia, judetul Suceava, nu mai da pe-acasa decat in zi de sarbatoare. Cand a luat marele premiu avea doar 17 ani, iar azi aproape ca s-a mutat la Timisoara unde se ocupa - impreuna cu tatal sau - de afacerea familiei, o firma de transport.

Curtea casei din Baia, in care Dan a trait inainte de marele castig, e pazita de un gard inalt de fier forjat si de un caine de rasa, dar pare pustie.

Cand vede vreo masina straina in fata portii, mama-sa vine intr-un suflet. "Aaa, Dan nu mai sta pe-aici, la Baia vine din cand in cand!", striga femeia care-i duce dorul fiului, despre care spune ca e mai mult plecat in strainatate. "Acu’ e in Germania, a plecat de-o saptamana, si inainte de Pasti a fost in Italia. E in excursie, nu-i dus cu treaba".

Mama miliardarului tine capul plecat intr-o parte, priveste intr-o doara lungul ulitei si cu greu ii ies vorbele. "Banii n-aduc fericirea, iaca s-a destramat familia, nu mai suntem impreuna". Ca sa fie aproape de baiat si de sot, se gandea, anul trecut, sa vanda proprietatea din Baia, casa, gradina, pamant, tot, si sa se duca la Timisoara. Dar s-a razgandit, n-a putut sa se desparta de bucata de pamant pe care o au.

Mama norocosului Dan spune ca n-au cheltuit cele doua milioane de euro aiurea, i-au investit in afacerea lor. Vecinii si satenii sustin insa ca Dan Amariei a prapadit cea mai mare parte din bani cumparand masini scumpe pe care le-a stricat de-a lungul timpului si incercand sa porneasca afaceri care n-au avut succes.

Asaltat de cersetori, a emigrat o vreme

Argeseanul cu cei mai multi bani castigati la Loterie este insa Dan Constantin Tonescu. In 2000, acesta castiga fabuloasa suma de 13 miliarde de lei.

Imediat dupa ce numele lui a fost dat publicitatii, casa proaspatului miliardar din Vedea a devenit loc de pelerinaj pentru necunoscuti care-i propuneau norocosului tot felul de afaceri sau, pur si simplu, cerseau bani. Speriat, Tonescu si-a luat sotia si cele doua fetite si a plecat in Canada. Timp de doi ani au locuit intr-un hotel din Tara frunzei de artar, fara sa cunoasca pe cineva.

Intors in Romania, Tonescu s-a stabilit la Pitesti si a inceput sa investeasca intr-un internet-cafe, un magazin alimentar si intr-o discoteca la Topoloveni.

Un mare castig e periculos ca o tragedie

Psihologul Augustin Cambosie gaseste explicabila tragedia unor castigatori la Loto care au aflat pe propria lor piele ca "banii n-aduc fericirea".

"Socul unui asemenea castig este prea mare pentru cei cu un echilibru psihic fragil", spune Cambosie.

"Sunt persoane care pur si simplu nu fac fata unui asemenea eveniment si din aceasta cauza pot avea loc derapaje foarte grave; cuplurile care atunci cand erau sarace se intelegeau foarte bine divorteaza din cauza banilor, unii indivizi se apuca de bautura ori pierd banii la jocuri de noroc sau in investitii aberante".

Augustin Cambosie crede ca vestea unui castig fabulos nu poate fi suportata de oricine. "Un asemenea soc poate avea efecte tragice asupra psihicului uman la fel de mult cum poate avea si un eveniment negativ. Ambele sunt la fel de greu de suportat", arata psihologul. (Catalin Bulat)

Articol integral in EvZ