Aflata la confluenta drumurilor care leaga estul de vestul continentului, dar si sudul Asiei de nordul si vestul Europei, Romania este inclusa pe ruta balcanica a migratiei ilegale.

"Atractivitatea" este data atat de pozitionarea geografica si invecinarea cu state membre ale Uniunii Europene, cat si de perspective imediate de aderare la spatiul Schengen, cel mai probabil din 2007.

Specialistii estimeaza ca Romania ar putea ajunge tara de destinatie, nu doar de tranzit, mai ales pentru migrantii din continentul asiatic.

De la inceputul anului 2000, traficul strainilor in si dinspre Romania a crescut constant, implicit cel al persoanelor aflate in situatii ilegale, se arata in raportul "Necunoscutii de langa noi", realizat de Centrul de resurse pentru diversitate etnoculturala.

Cele sase "supape" ale granitelor Romaniei

Potrivit raportului, in Romania exista sase regiuni principale prin care se desfasoara imigratia. Principalele state de unde provin persoanele care au fortat frontierele Romaniei atat la intrare, cat si la iesire sunt India, Irak, Pakistan, Turcia, Georgia, Republica Moldova, Liberia si Nigeria.

l Partea estica a Romaniei, frontiera cu Republica Moldova, este trecuta ilegal indeosebi de catre cetateni africani si asiatici (mai ales din Somalia, India, Irak, Pakistan, Sierra Leone, Sudan, Afganistan etc.). Acestia folosesc drept ghizi cetateni rusi, ucraineni si moldoveni. Odata ajunsi in Romania, solicita azil politic.

Intrarea ilegala pe aceasta ruta s-a diminuat semnificativ dupa anul 2000, o data cu inasprirea controalelor la frontiera.

l Regiunea sudica, la granita cu Bulgaria, este abordata mai ales de cetatenii irakieni, afgani, pakistanezi sau kurzi.

l Regiunea de nord, de la granita cu Ucraina, este "atacata" in principal de cetateni africani si asiatici.

l Comparativ cu perioada anterioara anului 2000, s-a inregistrat o scadere cu circa 45% a migratiei ilegale in regiunea vestica, la granita cu Ungaria. Cu toate acestea, ramane semnificativa. Migrantii ilegali, indeosebi africani si asiatici, folosesc ruta pentru a incerca sa ajunga si sa se stabileasca in Europa de Vest.

l Regiunea sud-vestica, granita cu Serbia, este arie de tranzit utilizata in principal pentru traficul de fiinte umane, atat de tinere din fostul bloc sovietic, dar si din Romania.

l Zona aeroporturilor unde are loc traficul international este abordata cel mai adesea de etnici kurzi din Turcia, de cetateni din China, Iran si Irak, care folosesc vize si pasapoarte Schengen falsificate.

Metode mascate de migratie ilegala

Migratia ilegala mascata presupune intrarea legala in Romania, dupa care se incearca patrunderea in spatiul Schengen pe baza de documente falsificate.

Dupa ce intra legal in Romania in baza pasapoartelor emise de autoritatea nationala, turcii incearca sa treaca granita de vest folosind documente falsificate. Cel mai des ei falsifica pasapoarte emise de autoritatile din Grecia, Suedia, Bulgaria sau permise de sedere italiene.

Cetatenii din Republica Modova "folosesc" pasapoarte romanesti, belgiene, lituaniene, poloneze, slovace ori bulgaresti, falsificate prin inlocuirea fotografiei. Tot in acelasi scop moldovenii mai falsifica permise de sedere in Italia, Germania, Grecia sau Spania.

Metode mascate au folosit si singaporezii, care au prezentat pasapoarte japoneze, ori sarbii, care au increcat sa intre in Romania cu pasapoarte slovene falsificate.

"Necunoscutii de langa noi"

Numim generic ca "refugiat" orice cetatean strain care din cauza persecutiei pe motive de rasa, religie, nationalitate, opinie politica se afla intr-o alta tara care i-a oferit protectie.

Conform legislatiei in vigoare, dupa o perioada de opt ani, refugiatul poate primi cetatenia romana. Romania a acceptat ca 2589 de persoane sa obtina statutul de refugiat din 1990 pana in 2003.

Din 1991 si pana in 2005 numai cetateni din 15 tari au solicitat azil in Romania. De departe, Irakul se afla pe primul loc, cu 3089 de cereri de azil. Urmeaza Bangladesh, cu 2516 cereri, Afganistan, cu 1522 de cereri de azil, Pakistan, Somalia, India si Iran, cu aproximativ o mie de cereri de azil de fiecare.

Au mai fost inregistrate aproximativ 500 de cereri din partea cetatenilor din China, Sri Lanka, Turcia.

Articol integral in Romania Libera