Administratia Bush incearca din rasputeri sa limiteze pagubele provocate de senzationalele dezvaluiri ale cotidianului "USA Today", potrivit carora principalele trei companii americane de televiziune au furnizat Agentiei Nationale de Securitate (NSA) date despre apelurile telefonice interne si externe a zeci, daca nu sute de milioane de

cetateni ai SUA. Aceste dezvaluiri vin sa complice si mai mult confirmarea de catre Senatul american a numirii noului director desemnat al CIA, Michael Hayden, care a condus in trecut NSA.

Companiile telefonice, respectiv American Telephone and Telegraph, Verizon si BellSouth, dispun de un numar de peste 200 milioane de clienti, numarul apelurilor care au fost monitorizate fiind de ordinul miliardelor.

In felul acesta, NSA si-a creat cea mai mare baza de date existenta la ora actuala in lume, ceea ce ii permite sa aiba evidenta numarului convorbirilor efectuate de o anumita persoana, frecventa acestora, durata lor si oricare alte amanunte legate de folosirea serviciilor telefonice.

Legea Comunicatiilor interzice insa companiilor telefonice sa comunice informatii privind convorbirile efectuate de clientii lor, dar Administratia Bush sustine ca presedintele poate permite monitorizarea convorbirilor pentru prevenirea activitatilor teroriste, o asemenea permisiune fiind, ca atare, strict limitata.

Or, programul de monitorizare s-a extins asupra totalitatii clientilor principalelor companii telefonice.

Explicabile, de aceea, reactiile unor membri de frunte ai Congresului, atat republicani, cat si democrati. "Ce legatura poate avea urmarirea inamicului cu colectarea de date privind milioane de posturi telefonice?", se intreaba senatorul republican Lindsey Graham.

Articol integral in Adevarul