Mircea Geoana se afla la un pas de pierderea sprijinului principalului grup din PSD care l-a ajutat sa obtina scaunul de presedinte al partidului, la congresul din 2005.

Liderii grupului de la Cluj, care controleaza cam o treime din filialele PSD, sunt profund nemultumiti de presedintele partidului de mai multa vreme, insa acum picatura care a umplut paharul a fost data de protocolul de colaborare cu PRM, care, desi respins de conducerea PSD, este "lucrat pe sub masa" cu girul lui Geoana, care poarta personal negocieri cu Vadim Tudor.

"Acesta va fi cantecul de lebada al lui Geoana", spunea Vasile Dancu miercuri, dupa ce Viorel Hrebenciuc si Lucian Bolcas au semnat un document comun prin care anuntau semnarea protocolului PSD-PRM dupa 16 mai. Ieri, grupul de la Cluj s-a repliat in filialele din Ardeal si a anuntat de acolo ca Geoana, daca vrea sa mai ramana presedinte, trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Altfel, la Congres, PSD isi poate gasi un alt presedinte.

Ioan Rus: "Daca lucrurile nu merg bine, alta conducere!"

Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj, a declarat, dupa ce Geoana a sfidat decizia BPN de a nu accepta semnarea acordului PSD-PRM, ca "nu-i posibil un acord politic intre PSD si PRM in acest moment si ca, pe fondul tensiunilor din interiorul partidului, Mircea Geoana "face greseli".

Rus a spus ca partidul "balteste" si ca, "daca lucrurile nu vor evolua bine, va fi un congres anul viitor care va decide o alta structura a conducerii partidului".

Totodata, liderul grupului de la Cluj vorbeste despre "o capcana" care i s-a intins lui Geoana din interiorul partidului, fiind sfatuit sa sustina protocolul cu PRM de catre unii dintre liderii PSD, referirea fiind facuta la Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc.

Ilie Sarbu si George Maior au anuntat si ei ca filialele din Ardeal ale PSD se vor opune cu orice pret unei oficializari a relatiei cu PRM, spunand ca "presedintele nu poate lua o decizie fara sa fie acceptata de ceilalti lideri ai partidului".

Dupa ce se vor consulta cu sefii organizatiilor din Ardeal, liderii grupului de la Cluj vor face publica o declaratie in acest sens, cu un avertisment la adresa lui Mircea Geoana.

C.V.T. si Vanghelie - "vitamine" pentru Geoana

Liderul PSD a incercat sa minimalizeze impactul intern al intelegerii cu PRM, declarand iritat ca "s-a discutat prea mult despre un lucru care este banal si obisnuit".

"Cred ca s-a dat o amploare prea mare unui anumit tip de reactie fireasca atunci cand noi suntem in opozitie", a incercat sa se scuze presedintele PSD, explicand ca "PRM reprezinta o forta care trebuie pusa impreuna cu cea a PSD in Parlament".

Miron Mitrea, unul dintre principalii artizani ai instalarii lui Geoana in functia de presedinte al PSD, este extrem de ingrijorat de faptul ca in sondajele de opinie, liderul partidului inregistreaza un trend constant descendent la capitolul incredere, tinzand sa ajunga sub cota de incredere a partidului.

Articol integral in Romania Libera