Uniunea Europeana va impune doua clauze de salvgardare Bulgariei, arata un proiect de raport al Comisiei Europene obtinut de postul privat de televiziune bulgar BTV, scrie Novinite.com.

Documentul nu contine nici o recomandare clara privind data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Decizia urmeaza sa fie luata numai in 16 mai, cu doar cateva ore momente inainte ca Executivul european sa prezinte raportul, in Parlamentul de la Strasbourg, scrie sursa.

Proiectul de raport critica Bulgaria pentru ca nu a reusit sa infiinteze o agentie de plata a subventiilor agricole acordate de UE, ceea ce ar putea pune la indoiala capacitatea Sofiei de a cheltui ajutoarele regionale in valoare de mai multe miliarde de dolari, acordate de blocul comunitar.

Astfel, UE ar putea bloca acordarea ajutoarelor pentru Bulgaria, chiar daca aceasta tara va adera la termen, 1 ianuarie 2007.

Bulgaria a reusit sa reduca numarul "steguletelor" rosii de la 16 la sase, dupa ultimul raport al Comisiei Europene, din octombrie 2005. Raman insa de rezolvat rapid probleme legate de crima organizata, lupta impotriva coruptiei.

BTV nu a precizat care sunt cele doua clauze de salvgardare pe care le va recomanda raportul Comisiei Europene. Ieri, ministrul Justitiei, Gheorghi Petkanov, a declarat ca nu ar fi surprins daca tarii sale i-ar fi impusa clauza de salvgardare in domeniul justitiei si afacerilor interne.

Saptamana aceasta, presa a relatat, citand surse de la Bruxelles, ca raportul va recomanda impunerea a trei clauze de salvgardare, dupa aderarea Bulgariei la UE.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniune cuprinde trei clauze care permit UE sa remedieze dificultatile in uma aderarii celor doua state: una economica generala, o clauza specifica privind piata interna si o clauza de salvgardare referitoare la domeniul justitiei si afacerilor interne.