Autoritatile confirma, duminica, prezenta virusului H5 al gripei aviare la ferma avicola Darkom Silva, din Codlea. Este primul caz la o ferma de pasari confirmat in Romania.

Autoritatile vor eutanasia aproximativ 160 de mii de pasari de la ferma cu focar.

Zona a intrat in carantina iar activitatea la toate cele trei ferme de pasari de pe platforma Codlea a fost sistata.

Au fost instalate filtre de dezinfectie la toate iesirile din judetul Brasov si pe Drumul National 1 intre Brasov si Fagaras. Daca se extinde carantina si la celelalte ferme de pe platforma, peste 1,2 milioane de pasari vor eutanasiate.

Potrivit TVR, masurile de prevenire s-au extins si la lacul de la Dumbravita, aflat la nici 2 km de ferma in care s-a descoperit virusul. Autoritatile au interzis pescuitul si vanatul, atat la Dumbravita cat si pe raul Olt. De la Codlea, au plecat saptamana aceasta mai bine de 5 tone de carne de pasare catre judetele Covasna, Prahova si Vrancea, unde autoritatile au inceput deja sa ia masuri.

Se pare ca virusul s-a extins din ferma, prin comercializarea puilor si la Fagaras si Hurez. Angajatii de la ferma din Codlea vor fi vaccinati, nu vor mai avea voie sa vina la serviciu pentru o perioada si vor urma un tratament la domiciliu impreuna cu familiile lor.

Primul focar din judetul Brasov a fost descoperit vineri in satul Hurez. Localitatea a intrat in carantina timp de o luna de zile.

Sambata dupa-amiaza au fost identificate noi cazuri de gripa aviara cateva gospodarii de la periferia municipiului Fagaras.

Ultimul focar de gripa aviara din Romania fusese inchis in urma cu 3 saptamani.