Boala unui sef de stat sau de guvern depaseste limitele unei probleme personale, avand implicatii in politica interna si externa. Daca este vorba de liderul unui stat important, cu atat mai mult opinia publica internationala isi indreapta atentia asupra buletinelor de sanatate date publicitatii.

Ca sa evite siruri intregi de speculatii sau dezbateri publice si uneori sa nu-si submineze puterea imaginii, lideri de tari ascund cat pot de mult o sanatate subreda. Departe de a fi nemuritori, ei sufera insa de bolile oricarui om de rand.

Ion Iliescu, fara vezica biliara

Traian Basescu nu este singurul sef de stat roman cu probleme de sanatate. In august 1994, presedintele in exercitiu la acea vreme, Ion Iliescu, acum in varsta de 76 de ani, a fost internat la Elias, dupa o puternica criza de stomac. Timp de cateva ore, conducerea spitalului, dar si stafful lui Iliescu au tinut secret acest lucru.

A venit apoi si confirmarea, Iliescu suferise o criza de vezica biliara si trebuia operat. S-a intamplat a doua zi, cand medicii i-au extirpat-o.

Probleme cu inima

In februarie 2002, Iliescu ajunge din nou la Spitalul Elias, dar presedintia sustine ca este vorba doar despre investigatii medicale. Doua luni mai tarziu, Iliescu sufera de o puternica viroza respiratorie, insa medicii considera ca nu necesita internarea.

In mai 2005, Iliescu are o criza de hipertensiune, diagnosticul medicilor fiind cardiopatie ischemica. Apropiatii fostului presedinte au legat atunci problemele de inima ale lui Iliescu de esecul usturator de la Congresul PSD, cand Mircea Geoana a devenit presedintele partidului.

Zvon de cancer

Si Emil Constantinescu a trecut prin sala de operatii, in octombrie 2005, cand fostul presedinte a fost internat la Spitalul Fundeni din cauza unei vechi afectiuni a colonului. Atunci a fost supus, aproximativ doua ore, unei interventii chirurgicale pe colon.

Doctorul Irinel Popescu, care i-a extirpat lui Emil Constantinescu o portiune de 30-35 de centimetri din colon, a declarat ca aceasta era benigna si ca nu era vorba de cancer. Fostului presedinte i s-a spus ca in urma interventiei poate duce o viata normala, fara restrictii alimentare.

Ceausescu, dependent de insulina

Fostul dictator roman, Nicolae Ceausescu, avea si el o sanatate subreda. Diagnosticat cu diabet in faza avansata, era dependent de insulina, iar in decembrie 1989, cand a fost arestat, a cerut sa i se administreze medicamentul.

Dupa Revolutie s-a zvonit si ca Ceausescu ar fi suferit de cancer la prostata, care l-ar fi omorat intr-un an sau un an si jumatate, dar zvonurile nu au fost confirmate, nici macar pe baza analizelor care i s-au facut in decembrie 1989.

GEORGE W. BUSH - Varsta: 59 de ani

> Starea de sanatate a liderului de la Casa Alba a fost si mai mult in atentia opiniei publice americane.

> In 2002, Bush a fost supus unei colonoscopii, la Camp David.

> A negat simptomele unui cancer colorectal, spunand ca procedura a fost mai degraba o masura de preventie.

> Rezultatele au fost normale.

> Altfel, se spune despre presedintele american ca a avut probleme cu alcoolul, a suferit de hemoroizi, a avut in 2003 ruptura de menisc, a cazut de pe bicicleta in 2005 si a dezvoltat un tic nervos al maxilarului, in 2002, cand a decis sa invadeze Irakul.

BILL CLINTON - Varsta: 59 de ani

> Fostul presedinte american sufera de pierderea auzului si poarta aparate la ambele urechi.

> Pe langa afectiunile gastrointestinale, o alta problema delicata este nivelul de colesterol din sange.

> In 1995, medicii l-au supus unei interventii chirurgicale pentru inlaturarea unui chist benign din piept.

> In 1996, Clinton a fost operat pentru inlaturarea unei excrescente precanceroase de pe nas, iar in 2001 i-a fost indepartat un carcinom de pe spate.

> In 2004, Clinton a acuzat dureri in piept si dificultati respiratorii si a fost supus unui bypass, iar in 2005 medicii i-au efectuat o decorticare la nivelul unui lob al plamanului stang.

FIDEL CASTRO - Varsta: 79 de ani

> A lesinat in timpul unui discurs in Caraibe, in iunie 2001.

> In ianuarie 2004, primarul orasului Bogota a declarat ca dictatorul ii paruse bolnav.

> Medicul lui Castro a negat zvonurile potrivit carora acesta ar fi suferit un infarct, ca ar fi avut cancer ori probleme neurologice.

> In octombrie 2004, Castro a cazut de pe scena in timpul unui discurs si si-a fracturat o mana si un picior.

> A fost supus unei operatii de peste trei ore, pentru repararea rotulei genunchiului stang, fracturata in opt bucati.

> Au urmat declaratii oficiale care afirmau ca starea sa de sanatate si de spirit e buna.

> CIA afirma ca liderul cubanez sufera de mai multi ani de sindromul Parkinson.

ARIEL SHARON - Varsta: 78 de ani

> Greutatea corporala foarte mare, varsta inaintata (77 de ani inainte de primul atac), dar si cele doua atacuri cerebrale l-au adus pe fostul prim-ministru al Israelului, Ariel Sharon, in pragul unei morti aproape iminente.

> Cu toate acestea, chiar daca, in stare de coma, din ianuarie 2006, de la ultimul atac cerebral suferit, Sharon este inca in viata.

> Greutatea corporala a fost mult timp subiect de speculatii.

> Cele 118 kilograme, cat cantarea acesta in 2004, i-au speriat pe medici, care l-au diagnosticat cu obezitate morbida.

> Opinia publica urmareste si in prezent evolutia starii sale de sanatate.

Articol integral in EVZ