PD nu este implicat in vreo actiune de rasturnare a lui Tariceanu, dar nici nu considera o schimbare de guvern drept semn al instabilitatii politice. Presedintele PD, Emil Boc, sustine intr-un interviu acordat pentru EvZ ca daca Stolojan era liderul PNL, azi am fi avut un partid popular puternic format din fuziunea PD cu PNL.

Ovidiu Nahoi: Domnule presedinte, ne intalnim intr-un moment politic foarte delicat. As vrea sa va intrebam cum definiti dumneavoastra situatia actuala, in ajunul discutarii Raportului Comisiei Europene.

Emil Boc: Eu cred ca, in acest moment, practic, toate fortele, in special cele de la putere, sunt conectate direct la integrarea in Uniunea Europeana, fiind primul obstacol major pe care il avem. Daca il depasim cu bine, ne va da un anumit avantaj pentru a rezolva si alte probleme ramase scadente.

Laurentiu Ciocazanu: La ce va asteptati din partea Comisiei Europene?

Emil Boc: Dupa datele pe care le avem, semnalele sunt pozitive, aderarea va fi in 2007, sub rezerva unor conditionari minore, ce vor fi probabil constatate pe parcursul toamnei, fara a mai fi nevoie de un nou raport de tara sau de o noua analiza de acelasi nivel. Deci, "Da", cu cateva conditionari, fara clauze de salvgardare.

O.N.: Nu credeti ca riscul de instabilitate politica in Romania va putea influenta negativ raportul?

Emil Boc: Instabilitatea politica este permanent un risc, in orice tara. In acest moment, nu cred ca putem vorbi de instabilitate politica in Romania. PD nu va raspunde si nu se va implica in niciun fel de actiune care sa pericliteze instabilitatea politica, si de aici integrarea in UE.

L.C.: Asadar, rezista guvernul Tariceanu pana la sfarsitul anului?

Emil Boc: Guvernele vin si pleaca in orice democratie, important este sa existe coerenta in activitatile guvernului. Nu exista in acest moment niciun plan, secret sau nesecret, de demitere a cabinetului Tariceanu. Agenda opozitiei nu o face PD, nu este tema noastra.

Repet, agenda noastra se refera la integrare si la incercarea de a ne onora promisiunile din campanie si din programul de guvernare.

O.N.: Dar ce ziceti de urmatorul scenariu? Se depune o motiune de cenzura, o parte din cei din PNL, care nu sunt prieteni cu domnul Tariceanu - si stim ca exista un grup de genul acesta - vor vota impotriva guvernului si Tariceanu va cadea.

PNL va trece in opozitie (asa au spus: daca pica Tariceanu, ei trec in opozitie) si atunci va rezulta un guvern minoritar, cu o sustinere din partea PSD.

Emil Boc: Este un scenariu pe care nu il avem in vedere. El apartine in exclusivitate, ca implicare, PNL. Repet, PD nu este angajat in niciun fel de actiune care sa vizeze demiterea guvernului Tariceanu si sa speram ca niciodata partenerii nostri nu ne vor determina sa ne gandim la o asemenea ipoteza.

L.C.: Dar n-ati negociat nici macar cu o parte din PSD?

Emil Boc: N-am avut si nu am niciun fel de negociere cu PSD, nici colegii mei nu au niciun fel de mandat de negocieri cu PSD. Avem o platforma politica foarte clara, care exclude colaborarea institutionalizata politica cu PSD-ul. Daca unii presedinti de organizatii se intalnesc acolo, in judet, la un sprit sau in alta parte, n-am de unde sa stiu eu.

Problema premierului este a liberalilor

L.C.: Nu puteti face abstractie de faptul ca domnul Stolojan a reaparut la rampa. Intrebarea este daca, chiar si in aceste conditii, veti continua sa-l sustineti pe Tariceanu sau va ganditi la alte combinatii.

Emil Boc: Asa cum va spuneam, stabilitatea politica este extrem de importanta pentru PD. Problema primului-ministru este in primul rand a PNL, potrivit protocolului. Referitor la domnul Stolojan, eu il apreciez pentru faptul ca a fost, alaturi de Traian Basescu, parintele fondator al Aliantei PNL-PD.

Asupra locului si rolului Domniei Sale in constructia politica a Aliantei urmeaza ca in primul rand PNL sa se pronunte. De asemenea, cred ca, daca domnul Stolojan era in fruntea partidului, astazi vorbeam de Partidul Alianta Dreptate si Adevar sau de un alt partid.

L.C.: Adica s-ar fi realizat fuziunea...

Emil Boc: Da, s-ar fi realizat un partid puternic, care ar fi avut astazi sansele sa asigure o stabilitate politica mai mare. Asta este, nu s-a realizat, astea sunt vremurile.

O.N.: Domnul Tariceanu a spus, la un moment dat, ca in PNL se afla niste oameni care sunt marionetele altora. Va simtiti vizat, ca papusar?

Emil Boc: Exclus. Din primul moment am tratat relatia cu PNL ca o pe relatie bazata pe respect. Nu intotdeauna noi, cei din PD, am avut parte de acelasi tratament, dar aceea este o alta problema. Daca cineva are diferite idei, nu inseamna ca acea persoana este manipulata din PD. Este pur si simplu o expresie a libertatii de exprimare, care exista si in PNL.

O.N.: Dar dumneavoastra sunteti multumit de munca prim-ministrului Tariceanu?

Emil Boc: Per ansamblu, cabinetul este in graficul obiectivelor pe care ni le-am propus. Per ansamblu. Comparand rapoartele europene din 2003, 2004, 2005, este clar ca progresele sunt evidente. Asta nu inseamna ca nu avem probleme scadente din perspectiva promisiunilor pe care le-am facut.

Da, sunt cateva ramaneri in urma la Agricultura, pe la Finante, probabil ca se vor mai mentiona si prin alte parti.

"Nu e obligatoriu ca presedintele si premierul sa se simpatizeze"

L.C.: Dumneavoastra ati fost sa-l vizitati pe presedinte la Viena, nu si premierul. Nu credeti ca acesta este un semnal prost, atat pentru interiorul tarii, cat si pentru exterior?

Emil Boc: Important pentru democratie este ca relatiile institutionale sa functioneze, nu este obligatoriu ca oamenii care conduc institutiile sa se si simpatizeze. Iar semnalul institutional a fost bun, pentru ca au fost convorbiri telefonice. Presedintele s-a interesat de situatia din tara, de integrare, premierul l-a informat pe presedinte.

Daca functioneaza acest lucru, din punctul meu de vedere, institutiile merg mai departe.

O.N.: Da, se poate spune si asa, numai ca noi vedem o anumita relatie nu tocmai cordiala intre presedinte si premier, in timp ce relatiile dintre partidele din care ei provin, PD, respectiv PNL, par de-a dreptul explozive. Nu credeti ca asta este o problema?

Emil Boc: Din perspectiva noastra, a PD, pot sa constat ca practic, in ultima perioada, vocile cele mai auzite din PNL au fost cele care au fost impotriva Aliantei PNL-PD, inca de la crearea sa.

Ma refer aici la Crin Antonescu, la Ludovic Orban, persoane care nu au crezut niciodata in Alianta PNL-PD. Sa fie asta un semnal al PNL-ului catre PD ca aceasta Alianta nu ar trebui sa mai functioneze? Eu nu as crede acest lucru. Daca ma gandesc la Ludovic Orban sau la Crin Antonescu, ei nu au functii foarte importante in partid. Nu stiu daca este o actiune deliberata a PNL-ului, as prefera sa nu fie.

O.N.: Se stie ca primul moment de ruptura a fost legat de neconcordantele privind alegerile anticipate. Privind acum in urma, ar fi fost mai bine cu alegeri anticipate in 2005, un an cu inundatii, cu un calendar greu legat de obiectivele aderarii?

Emil Boc: Daca faceam alegeri anticipate atunci, aveam acum 60 si ceva la suta in parlament. Si nu s-ar fi discutat nici de problemele cu ordonanta DNA care sa fie respinsa, nu am fi asteptat mila PRM sau PSD pentru o serie de legi in Senat, unde avem o majoritate pentru legile organice de doar doua voturi.

Ar fi fost un motor al guvernului foarte dinamic, capabil sa controleze masurile de integrare europeana, si poate am fi avut si fuziunea.

Evaluarea lui Tariceanu, dupa raportul de tara

L.C.: V-ati pronuntat pentru o restructurare masiva a guvernului dupa raportul de tara. Iar atunci cand ati facut guvernul ati negociat algoritmul pe baza a ceea ce...

Emil Boc: Pe baza procentului dintre PD si PNL, de 1,3 la 1.

L.C.: Exact. Iar acum, ponderea in sondaje e 2 la 1 in favoarea Partidului Democrat. Veti incerca sa aduceti impartirea portofoliilor guvernului mai aproape de situatia aceasta?

Emil Boc: Protocolul care a stat la baza formarii guvernului este in vigoare. Asta nu inseamna ca, in discutiile si negocierile noastre, nu vom incerca sa gasim un echilibru intre situatia de fapt si situatia de drept.

O.N.: Situatia de fapt ne arata ca PD e mai puternic.

Emil Boc: Aici totul depinde de negociere politica. Partidul Democrat va respecta protocolul ca termen de reper. Daca vom gasi disponibilitate de negociere la colegii liberali, ne-am bucura sa avem de-a face cu acest lucru, dar nu vom fi aceia care sa incercam distrugerea protocolului PNL-PD pentru ca astazi avem un avantaj mai mare in sondaje.

O.N.: Sunteti pregatit sa mergeti pana in 2008 cu Calin Popescu-Tariceanu mai departe, daca domnul Stolojan nu va avea succes in interiorul PNL?

Emil Boc: Noi suntem pregatiti sa ne respectam angajamentele din programul de guvernare, promisiunile din campania electorala si sa rezolvam obiectivele integrarii. Daca aceste lucruri vor fi posibile cu Calin Popescu-Tariceanu, n-avem nicio problema. Daca ele nu vor fi posibile cu Calin Popescu-Tariceanu, atunci vom avea o problema.

L.C.: Si in momentul asta, cum credeti, sunt posibile?

Interviu integral in EVZ

interviu realizat de Ovidiu Nahoi si Laurentiu Ciocazanu